Ünnepélyes keretek között tartotta meg alakuló ülését az új nyíregyházi képviselőtestület
Ünnepélyes keretek között tartotta meg alakuló ülését az új nyíregyházi képviselőtestület

Megtartotta alakuló ülését az új nyíregyházi közgyűlés. Mint ismert, az október 13-i önkormányzati választások eredményeképpen 12-en jutottak be a képviselőtestületbe a FIDESZ-KDNP pártszövetség képviseletében, míg az ellenzéki pártszövetség jelöltjei közül kilencen, mindkettőbe beleértve az egyéni, illetve a listáról szerzett mandátumokat is. Dr. Kovács Ferenc pedig a harmadik polgármesteri ciklusát kezdte meg a FIDESZ-KDNP színeiben.

Ünnepélyes keretek

Ünnepélyes keretek között kezdődött a közgyűlés alakuló ülése, hiszen a himnusz eléneklését megelőzően zászlóbehozatal adta meg a rangját az eseménynek.

A várost képviselik

Az egymást követően harmadszor polgármesterré választott dr. Kovács Ferenc (FIDESZ-KDNP) bevezetőjében utalt is a hivatás méltóságára, történelmi gyökereire, jelezve, hogy ők a betelepítés és újraalapítás, tehát 1753 óta a mindenkori városvezetésnek a jogutódjai, tiszteletben tartva és értékelve, amit elődeink létrehoztak, átadtak, és amit kötelességünk és felelősségünk a következő generációknak tovább adni.

Azt is jelenti a képviselőség, hogy minden megválasztott képviselő – függetlenül attól, hogy egyéni vagy listás, illetve melyik párt színeiben lett képviselő – Nyíregyházát, a mi városunkat képviseli akár itt a közgyűlésben, akár a városban bárhol, de a városon kívül is.

A képviselőség felelősséggel jár

Ez természetesen felelősséggel is jár, ezt vállaltuk mindannyian, ami vonatkozik a városért érzett felelősségre, a múltunkra, hagyományainkra, értékeinkre is. A FIDESZ-KDNP frakció a szokásoknak megfelelően most is egy ökumenikus istentisztelet után érkezett ide. Őrizzük hitünket, értékeinket, szembenézünk a jelenkor feladataival, azon gyakorlatias, sokszor nem egyszerű kérdések eldöntésével, amellyel a Nyíregyházán élő emberek ügyeit rendezzük, intézzük, segítjük. És emellett felelősséget kell vállalnunk a jövőért. Ez jelenti egyrészt a következő generációt és a város jövőjét is, hiszen számtalan döntés ezt célozza majd, számításba kell vennünk a kihatásokat, a következményeket

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Három kerületet újraszámoltak, az eredmény nem változott

Ezt követően a Helyi Választási Bizottság elnöke, dr. Kukucska János kapott szót, aki ismertette a választás eredményét, megnevezte a közgyűlésbe jutott képviselőket. Tájékoztatása szerint összesen 14 alkalommal ülésezett és 192 határozatot hozott működése során a bizottság. Három egyéni választókerület esetében fellebbezést követően a Területi Választási Bizottság újraszámoltatta az eredményt, majd ezek az Ítélőtábla elé is kerültek, ám az eredmény egyik esetben sem változott. Az elnök megköszönte a közreműködést mindenkinek a választás lebonyolításában, valamint adatokkal is szolgált.

Többen, mint öt éve, kevesebben, mint a megyében

A 2019. október 13-án megtartott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választási adatai az alábbiak. Nyíregyházán 96.317 választópolgár szerepelt a választói névjegyzékben, a szavazóként megjelent választópolgárok száma 39.208 fő volt, így a választási részvétel 40,71 % volt. Ez a választási részvétel magasabb volt, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson, viszont elmaradt az országos és a megyei átlagtól is. Nyíregyházán összesen 101 választókörzetben adhatták le voksaikat a választópolgárok, 15 egyéni választókerületben

– tájékoztatott dr. Kukucska János, a Helyi Választási Bizottság elnöke.

Régi-új alpolgármesterek

Ezt követően a képviselők, valamint a polgármester is esküt tettek, majd aláírták az esküokmányokat – a megbízólevelüket már korábban átvették. Az ötödik napirend keretében egyhangúlag, 22 igen szavazattal megválasztották az alpolgármestereket. Itt is érvényes a régi-új jelző: hiszen társadalmi megbízatású alpolgármester a képviselőtestület soraiból Jászai Menyhért lett, míg nem közgyűlési tagként, főállású alpolgármesterként dr. Ulrich Attila folytatja a munkát.

Parlamenteri gratuláció

A közgyűlésen szót kért dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, aki egyben dr. Szabó Tünde, a város másik egyéni parlamentere nevében is gratulált a megválasztott képviselőknek, aki államtitkári teendői miatt nem lehetett jelen. Majd három fontos alapelvet fogalmazott meg, eszerint kérte, hogy a döntések előkészítésébe mindig vonják be a nyíregyháziakat, mint korábban is, figyeljenek a megyeszékhely megyére kisugárzó szerepére és folytassák a fejlesztéseket, amik országos szinten is észrevehetően dinamikusak.

Önök, megválasztott képviselők a nyíregyháziakat képviselik, most letették az esküt, és ennek a városnak a polgárait, a fejlődését, a biztos működését kell Önöknek jó döntésekkel elősegíteni.

Köszönet a képviselőknek

Az országgyűlési képviselő felajánlotta továbbá együttműködését a közgyűlési tagoknak, dr. Kovács Ferenc pedig külön is megköszönte a két parlamenti képviselőnek az elmúlt időszak tevékenységét, együttműködését.

Törvényi keretek szerint

A testület a polgármester és az alpolgármesterek illetményének, illetve tiszteletdíjának megállapításáról is szavazott, melynek törvény adta keretei vannak.

Bizottsági választások

A közgyűlésen elhangzott: korábbi bizottsági struktúra két ponton módosult, ami nemcsak nevek, hanem feladatközök megváltozását is jelentette. Így a korábbi Köznevelési, Kulturális és Sportbizottság Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottságra változott, míg a korábbi Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottságból Szociális, Egészségügyi és Sportbizottság lett. Ennek megfelelően módosult a Szervezeti és Működési Szabályzat is, amit hivatalosan, a honlapon való megjelentetéssel is kellett hirdetni, így néhány perc szünet után folytatódott a közgyűlés. Az alakuló ülés végén megválasztották az új rend szerinti bizottságok tagjait, valamint a bizottságok nem képviselő tagjai esküt tettek.

November 21-én folytatják

Zárásképpen a polgármester jelezte: a közgyűlések időpontja a jövőben is a hónap utolsó csütörtöke lesz jellemzően, a következőt november 21-én tartják.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20191107