102 háziorvosi praxis igényelhet 400 ezer forint támogatást az önkormányzattól
102 háziorvosi praxis igényelhet 400 ezer forint támogatást az önkormányzattól

Gyógyítást segítő eszközökre, illetve a betegek kényelmét szolgáló beszerzésekre hirdetett pályázatot Nyíregyháza Önkormányzata. 102 háziorvosi praxis igényelhet maximum 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatást az önkormányzattól.

 

Sterilizáló képszülék, EKG, Net doktor program,pulzoximéter, gyorstesztek és érvizsgáló, laptop és fonendoszkóp, akár várótermi klíma is szerepel az önkormányzat ETAP, vagyis az Egészségügyi Támogató Alap Programjában vásárolt eszközök között.

Jászai Menyhért alpolgármester:

Nagyon egyszerű az alapfilozófiánk, szeretnénk minél magasabb színvonalú egészségügyi alapellátást biztosítani Nyíregyházán. Ennek nagyon sok eleme van. A rendelőfelújítások, korszerűsítések, új rendelők építése. Van egy, az országban egyedi, innovatív nyíregyházi kezdeményezés, ami több éve működik. Az Egészségügyi Támogató Alap, amely vissza nem térítendő támogatással kis projekteket támogat a háziorvosok számára. Jellemzően műszerekről, a gyógyítást segítő eszközökről beszélhetünk. Egy-egy kérelem esetén maximum 400 ezer forintos támogatást adunk.

A Nyíregyházán működő 44 felnőtt, 31 fogászati és 27 gyermekorvosi rendelőnek megítélt 8, 4 milliós támogatás mellé a praxisok majdnem 10 millió forintot szántak a fejlesztésekre.

Aktuális pályázati felhívásunk egy 6 millió forintos keretre szólt, de ezt túljegyezték a praxisok. 25 jelentkező volt, és 8, 4 millió forintot adtunk oda a háziorvosoknak a pályázat keretében, amely több mint 9 millió forint saját forrást mozgatott meg, tehát az első félévben plusz 20 millió forint áramlott az egészségügyi alapellátásba, és egyértelműen az a cél, hogy minél korszerűbb módon, minél magasabb színvonalon lássuk el a nyíregyháziakat az alapellátásban.

- folytatta az alpolgármester.

Ennek a törekvésnek része a 24 órás orvosi ügyelet bevezetése és több rendelő felújítása is. Már megtörténtek a pályázati szerződéskötések és megkezdődött a folyósítás. Közgyűlési kompetencia arról dönteni, hogy e jelentős beruházás után szükséges - e újabb nagy összegű keret a praxisok idei támogatására.