108 éves lett Kató néni, Nyíregyháza legidősebb embere

 Haja hófehér, testalkata vékony. Öltözéke elegáns, arcáról pedig mérhetetlen nyugodtság sugárzik, pedig közel s távol sincs olyan ember, aki annyi mindent át- és megélt volna, mint a 108 éves Kató néni. Nemhogy a második, de még az elsõ világháborúra is emlékszik. 1908. november 6-án született Tiszaújlakon. Szülõvárosában érettségizett, majd Debrecenben járt kereskedelmi iskolába. Még manapság is legszívesebben fiatalkori emlékeirõl mesél, bár megpróbáltatásokban bõven volt része. Férjét 1944-ben elhurcolták málenkij robotra, ahonnan soha többé nem tért vissza, így Kató néninek családfenntartóként egyedül kellett gondoskodnia 1941-ben született fiáról és beteg édesanyjáról. Cipõgyári bérszámfejtõként dolgozott, majd 1960-ban Nyíregyházára költözött és a Temetkezési Vállalatnál raktárosként tevékenykedett, késõbb pedig koszorúkeret-készítéssel foglalkozott.

80 ÉVESEN KEZDETT EL UTAZNI

Kató néni legutóbbi találkozásunkkor elmesélte, sokat gondolkodott azon, hogy a fizetésébõl mit csináljon. Az ékszer nem érdekelte, így úgy döntött, utazni fog. 80 éves korában elõször Bécsbe ment, de bejárta a fél világot: volt Párizsban, Londonban, és Finnországban is.
Kató néni fiát korán elveszítette, két unokája és két dédunokája Budapesten él, velük állandó telefonos kapcsolatban van és évente több alkalommal meg is látogatják. Lakását már évek óta nem tudja elhagyni, látása és hallása is megromlott már, ezért 2004 óta a Szociális Gondozási Központ munkatársai látják el. Életében nagyon fontos szerepet töltött és tölt be a hit. Tagja volt egykoron az evangélikus egyház lánykörének, tartott vasárnapi iskolát a gyerekeknek, és adományokat is gyûjtött rászoruló családoknak. Manapság is szoros kapcsolatot tart fenn az evangélikus egyházzal. Az Evangélikus Bibliakör tagja. Fabiny Tamás evangélikus püspök és Györfi Mihály evangélikus lelkész pedig a nagyobb ünnepek alkalmával meg is látogatják.

EBÉDRE MINDIG SÜTEMÉNYT IS ESZIK

Kató néni ideje nagy részét imádkozással és rádióhallgatással tölti. Szeret mesélni a régi dolgokról is. Gondozójától, Tóth Mónikától tudom meg, hogy délutánonként szokott aktívabb lenni. Szokásain pedig régóta nem változtat: reggelente teát iszik és péksüteményt eszik, még mindig kedvence a húsleves, a fõtt hús és a sóskaszósz, ebéd után pedig minden egyes nap kér süteményt is.

ISTEN KEGYELMÉBŐL...

A közelmúltban tüdõgyulladása volt, akkor az orvosa azt mondta, már csak pár napja van hátra, de szerencsére Kató néni, túl a százon, ezt is legyõzte. Nem maradtak el így idén sem a születésnapi köszöntések. Meglátogatták a szomszédok, az ismerõsök és a lelkész úr is. Az orvosok azt mondják, nagyon erõs Kató néni szíve, aki mindig elmondja, õ úgy érzi, 110 évig fog élni. Erre pedig jó esélye is van, mert mint mondja, az eddigi 108 is Isten kegyelmébõl volt így.
Kató néni, kívánunk sok erõt és boldog hétköznapokat, hogy két év múlva újra felköszönthessük a Napló  hasábjain keresztül is.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)