110 éve született Gádor Béla

1915 és 1923 között egyik legkiválóbb növendéke volt az Evangélikus Főgimnáziumnak. Szinte minden tanév végén jutalmat kapott szorgalmáért és magatartásáért. Hetedikes korában ő nyerte el az iskola ódapályázatának 100 koronás első díját. Nyolcadikban újra ő diadalmaskodott ezen a pályázaton és ő kapta a Bessenyei nevét viselő önképzőkör külön jutalmát is. Mint amatőr színjátszó és szavaló is hírnévnek örvendett a városban, s ráadásul még a gimnázium atlétikai csapatának tagjaként is sok dicsőséget szerzett iskolájának. Öregdiákként is visszatért egykori iskolájába és 1956 májusában ő is szerepelt a gimnázium fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
A második világháború után a Ludas Matyi című szatirikus lap munkatársa, majd főszerkesztője lett. A humoreszkeken kívül írt vígjátékokat, filmforgatókönyveket, bábdarabokat is. Színpadi művei közül az Urak, költők, gyilkosok és a Lyuk az életrajzon című vígjátékait játszották a legnagyobb sikerrel. Az Állami Áruház című, 1952-ben forgatott nagysikerű film egyik forgatókönyvírója. Társszerzőként működött közre a Dollárpapa (1956) című emlékezetes film forgatókönyvének írásában is, míg az Otelló Gyulaházán című színházi témájú, szatirikus kisregényéből pedig népszerű tévéjátékot készítettek. Legmaradandóbb művének a Néhány első szerelem története című novellagyűjtemény tekinthető, amelyben feltűnnek a diákévek emlékei is. 1953-ban József Attila-díjjal ismerték el munkásságát. 1961 januárjában hunyt el Budapesten.
1972-től utca őrzi nevét, míg 1986. május 23-án, születésének 80. évfordulója alkalmából emléktáblát lepleztek le egykori iskolájának Gimnázium közi oldalán (képünkön).

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)