1100 éve Európában, 20 éve az unióban – Nyíregyházán is számos programmal várják az érdeklődőket

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indult augusztusban. A programsorozat keretein belül a hétvégén több eseményre is várták a nyíregyháziakat, többek között a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban programsorozat és a Tirpák Fesztivál részeként került sor a „Száll a világ lepke-szárnyon” – énekelt versek Sebő Ferenccel című előadásra a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Az eseményt az Országos Széchényi Könyvtár és a Cimbora Alapítvány szervezte, melynek keretében a Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató és előadóművész, Sebő Ferenc keltette életre az énekelt versek varázslatos világát a Junior Prima díjas Soós Réka népdalénekessel, ahol az érdeklődők egyórányi lélekmelengető dallammal és költészettel gazdagodhattak.

„Ez a rendezvénysorozat július 1-jétől december 31-ig tart, és Magyarország minden megyeszékhelyén megrendezésre kerül. A programok az EU soros elnökségének tiszteletére jöttek létre, címe: 1100 éve Európában, 20 éve az unióban. A sorozat célja, hogy bemutassa a legkiemelkedőbb művészeti és közgyűjteményi intézmények produkcióit. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Cimbora Alapítvány által közösen szervezett programban részt vesz Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző és énekes, valamint Soós Réka Junior Prima díjas népdalénekes” – mondta el Horváth Viola, a program projektmenedzsere.

Sebő Ferenc művészete több generáció számára ismerős lehet, hiszen nevéhez fűződik a magyarországi táncházmozgalom megalapítása, valamint az énekelt versek népszerűsítése. Az előadás során olyan költők művei hangzottak el, mint Babits Mihály, Weöres Sándor és József Attila.

„Régi és új zenével az énekelt vers műfaját már 1970 óta népszerűsítem és próbálom meghonosítani. Nagy örömömre, úgy tűnik, sikerrel, hiszen mára sokan éneklik ezt a formát. Valaha a költészet része volt az emberek mindennapi életének, ma népdalnak hívjuk, de régen ez volt a költészet. A múlt évszázadokban a versek dallamokkal együtt éltek, énekelték és írták őket. Az idő előrehaladtával az emberiség fejlődése eljutott odáig, hogy a verseket dallam nélkül, csak szavalva olvasták. Tovább haladva, eljutottunk oda is, hogy már csak csendben, olvasás nélkül foglalkoztak velük. Most viszont elérkeztünk ahhoz a korszakhoz, amikor újra előtérbe kerültek az énekelt versek, mintha egy teljes kört futottunk volna, és ismét kezdetét vette a versek éneklése” – nyilatkozta Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, előadóművész.

Szintén az 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban interaktív vándorkiállítás keretein belül a Váci Mihály Kulturális Központ előtt zajlott „A csoda a te kezedben van!” interaktív cirkuszi produkció. Az esemény során a közönség megismerkedhetett a cirkuszművészet alapjaival, miközben tehetséges művészek látványos előadásokat mutattak be. A fellépők között volt, aki a drótkötélen mutatta be lenyűgöző egyensúlyérzékét, de létra- és kardegyensúlyozást, valamint zsonglőrmutatványokat is láthattak az érdeklődők. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a nézők aktívan részt vegyenek és testközelből tapasztalják meg a cirkusz csodálatos világát.