14 új északkelet-magyarországi útfelújítás indulhatott el a napokban – év végéig országosan 200 kilométer mellékút újul meg

Bár 2022 óta a megváltozott gazdasági környezet miatt több útfelújítási programot fel kellett függeszteni, ennek ellenére 2023-ban is jelentős, közel 59 milliárd forint értékben újulhatnak meg utak. Eddig több mint 100 kilométernyi út teljes körű, az útalapot, kötő- és kopóréteget is érintő felújítása valósult meg. Ez a szám év végéig a duplájára nőhet a folyamatban lévő beruházásokkal. Ennek egyik fontos eleme, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium nemrég biztosított plusz forrásainak köszönhetően további 14 mellékút összesen több mint 23 kilométernyi szakasza is átfogó felújításon esik át még idén Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlése alapján bár 2022-ben a megváltozott gazdasági környezet miatt fel kellett függeszteniük több olyan útfelújítási projektet, amelyek kivitelezése még nem indult el, ugyanakkor a beruházások egy része idén is folytatódhatott, ami azt jelenti, hogy év végéig több mint 200 kilométernyi úton végeznek a kivitelezők, átfogó felújítást.

„Ez annak is köszönhető, hogy sikerült a jelenlegi helyzetben is plusz forrásokat biztosítani 10 Borsod-Abaúj-Zemplén és 4 Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei projektre, melyek október elején elindultak és még idén több mint 23 kilométernyi útszakaszt érintően be is fejeződnek.”

– tette hozzá Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési államtitkára.

A teljeskörű felújítási munkálatok mellett a Magyar Falu Program keretében is zajlottak nagyfelületű burkolatjavítási munkálatok idén július közepétől. Ennek keretében a Magyar Közút 19 vármegye területén összesen 74 útszakaszon, csaknem 290 kilométernyi hosszon végez ilyen típusú munkálatokat a 2023. évben, 183 ezer tonna melegaszfalt bedolgozásával.

A felújítási munkálatokon túl a szakemberek az útesztétika javítására irányuló, nagyvolumenű többlet kaszálási tevékenységet is végeztek idén, szintén az Építési és Közlekedési Minisztérium által biztosított plusz forrásoknak köszönhetően. A 2023-ban 520 millió négyzetméternyi felület kaszálási munkái így 40 százalékos növekedést jelentenek a tavalyi év azonos időszakában elvégzett 372 millió négyzetméterhez képest. A kaszálás mellett kiemelt figyelmet fordított a társaság idén is a szemétszedési munkákra. 2023-ban mostanáig összesen csaknem 92 ezer órában végeztek ilyen tevékenységet a társaság munkavállalói, a Hulladékradar applikáció szerint több mint 150 tonna szemetet szállítottak el mostanáig.

„Az üzemeltetési munkálatok részeként a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében burkolatjel festést is végezhetnek idén a szakemberek mintegy 1,5 milliárd forint értékben. 310 ezer négyzetméteren gépi jeleket, azaz hosszirányú, géppel folytonosan festett jeleket (például terelő vonal, záró vonal, átléphető vonal), 53 ezer négyzetméteren pedig kézi, jellemzően csomóponti, rövidebb, pontszerű jeleket (például nyilak, gyalogátkelő hely, piktogramok) vihetnek fel a burkolatra a kezelésükben lévő közúthálózaton. Ezen felül a Magyar Falu Programban felújított szakaszokra, valamint a gyorsforgalmi utak nagyfelületű javításaival érintett szakaszaira kerül még új burkolati jel.”

– mondta el az idei beruházások kapcsán Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A továbbra is folyamatosan zajló felújítási, javítási és egyéb üzemeltetési munkák környezetében az őszi időjárási viszonyok közeledtével a társaság a közlekedőktől fokozott figyelmet és a kihelyezett jelzések, korlátozások betartását kéri. A közlekedőknek ajánlott továbbá még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozásokhoz, munkavégzésekhez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.