175 éves a Magyar Honvédség – Ennyi kilométert futottak a Sóstói-erdőben
Fotó: Trifonov Éva

Lefutni 175 km-t? Kihívás elfogadva Nyíregyházán is! A honvédelmi miniszter, illetve a Honvéd Vezérkar vezetője tette közzé a felhívást, hogy a Magyar Honvédség 175. évfordulójának alkalmával a bátrak fussanak le 175 kilométert. Városunkban is teljesítették a kihívást, ráadásul a Gyermekekért, Fiatalokért és Családokért Közhasznú Egyesület közreműködésével egy igazán mozgalmas sportnap jött létre múlt hét pénteken.

 

175 kilométer lefutására vállalkoztak a gyerekek múlt pénteken a Sóstói-erdőben, igaz, ezt nem egyénileg, hanem közösen teljesítették, hiszen az elképzelés szerint 175 tanuló fut 1 km-t, így jön ki a hosszú táv. A Gyermekekért, Fiatalokért és Családokért Közhasznú Egyesület közösen álmodta meg a sportnapot Kertész József őrnaggyal. A szervezők számára fontos volt, hogy több generáció is találkozzon. Ezért az eseményen a mozgást kedvelő nyugdíjasok is részt vettek, a 175-ös szám az esetükben is megjelent: ők ennyi percet gyalogoltak az egyesület által adományozott nordic walking botokkal. A sportos délután egy vidám bemelegítéssel kezdődött, melyet a Naninski és Figaro duó tartott. Szőllősi Nikolett, az Arany János Általános Iskola tanulója azt mondta a futás előtt: izgalmas számára, hogy katonákkal futhat, de nem fél, hiszen nagyon sokat sportol.

Pályaorientációs délután

Vitaminszűrésre, étkezési tanácsadás igénybevételére is volt lehetőség, a gyerekek között népszerű volt a traffipaxos futás, ki-ki megnézte, milyen gyorsan tud futni. A Nyírség Könyvtár Alapítvány elhozta a Mesél a Sóstói-erdő könyvet, de aki még ennél is jobban meg akarta ismerni az erdőt, egy helytörténeti sétára mehetett Ilyés Gábor helytörténésszel. Az egyesület a mindennapi tevékenységében is igyekszik a generációkat összehozni, a hagyományokat ápolni, a programjaik gyakran ingyenesek. A pénteki esemény eredetileg a honvédségről és a futásról szólt, a rendőrség és a polgárőrség megjelenésével egy igazi pályaorientációs délután alakult ki.

„Ahogy tovább gondoltuk a programot, utána már óriási szeretettel hívtuk meg a rendőrségnek a munkatársait, akik színesítik a délutánt, illetve a polgárőrséget. Úgyhogy nemcsak egy sportdélutánt szerveztünk a nyíregyháziaknak, az iskolásoknak és a nyugdíjaskluboknak, hanem tulajdonképpen egy pályaorientációs délutánnak is betudható ez. Olyan szakmákkal és lehetőségekkel találkoznak itt a gyerekek, vagy éppen a nagyszülők, akik utána tudják majd az unokáik útját terelgetni, melyekkel nem biztos, hogy a mindennapok során találkoznak” – mondta az egyesület elnöke, Nagy Szabina.

Egyre gyakrabban találkozhatunk a honvédséggel

Nagy Szabina kiemelte, hogy nem lehet elég korán megismertetni a gyerekekkel a pályaválasztási lehetőségeket, ezért jó, ha ilyen játékos keretek közt már egy-két szakmát megismernek. A Magyar Honvédség számára fontos feladattá vált, hogy minél több nyilvános eseményen jelen legyen a toborzás szempontjából – hangsúlyozta Kertész József őrnagy.

„Sajnos az elmúlt évtizedekben nem volt alkalmunk arra, hogy a társadalommal ne csak katasztrófahelyzetben találkozzunk. Úgyhogy fő kihívásunk és elképzelésünk, hogy csatlakozzunk minden ilyen jótékonysági eseményhez, regionális állásbörzéhez, nagy létszámú rendezvényekhez, ahol a vármegyében élőkkel találkozhatunk, megismertethetjük a Magyar Honvédséget. Ahol meg tudjuk és van rá lehetőségünk, megismertetjük azokat a high-tech eszközöket, amik bekerültek már a honvédség rendszerébe, be tudjuk széles körben mutatni.”

Kertész József hozzátette, hogy a jövőben egyre többet találkozhat a lakosság a honvédség tagjaival, a 175 km-es futás után a következő nyilvános eseményt, a jótékonysági futást vasárnap tartották, a katonaság ott is képviseltette magát.

Kapcsolódó galéria

Sportdélután az Erdei Tornapályán