19 km-t futottak a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tanulói
Fotó: Szarka Lajos

19 km-t futottak a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tanulói hétfőn. Magyarország 19 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, ezt szimbolizálja a táv. A Zay Anna Technikum és Kollégium ebben a tanévben pályázott az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címre, ennek keretein belül szervezték a programot. A diákok ismeretekkel gazdagodtak az Európai Unió kapcsán, miközben sportoltak; erősítve ezzel a „Sportos Város Nyíregyháza” szlogent.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki, Wesselényi, Sipkay, Bencs, Széchenyi és Zay iskolái vettek részt a hétfői 19 km-es Európai Uniós futáson. A Zay Anna Technikumtól indultak, onnan érkeztek a Kossuth térre. Elöl vitték a két zászlót: a magyart és az európai unióst. Egy iskolát 12 fő képviselt, szimbolizálva a 12 csillagot.

„Ez egy vállalása volt az iskolának, mivel az Európai Unió Európai Parlament nagykövet iskolájaként egy munkatervet készítettünk ahhoz, hogy mik azok a tevékenységek, amelyekkel ezt az európai „polgáriságot” fogjuk közvetíteni a tanulóinknak. Az egyik vállalásunk volt a futás. 19 év - 19 kilométer: tehát az eltelt időt próbáltuk szimbolizálni vele, és kapcsolódni a város Mozdulj Nyíregyháza! programjához. Úgy gondolom, hogy ez a mai nap a tanulóknak nagyon sokat jelentett. Nemcsak azért, mert futhattak és sportolhattak, hanem azért is, mert nagyon sok információval gazdagodtak az Európai Unióval kapcsolatosan. Voltak már ismereteik eddig is, de bővíthették egy rövid verseny kapcsán a futás mellett” – mondta Vargáné Nemes Ildikó, a NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium igazgatója.

Ez az időszak bővelkedik sportrendezvényekben. Elég visszagondolnunk a nagy sikerű Fitt Város rendezvényre, vagy a közelgő Bringa Piknikre.

„Ha megnézzük, hogy vannak nagyrendezvényeink – 22 ebben az évben –, de bármikor kimehetünk az erdőbe, elmehetünk a Kulturális Negyedbe a futópályát megnézni, vagy a Bujtosi Városligetbe, Sóstóra, itt mindig van, aki fut. A kerékpárutakon bicikliznek, az Erdei Tornapályán sportolnak, a szabadtéri kondiparkok is általában foglaltak. Nem csak szlogen, hogy Sportos Város Nyíregyháza, ahogyan szokták mondani: bizonyíték, nem ígéret” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gurbánné Papp Mária beszédében elmondta: „A Nyíregyházi Szakképzési Centrum minden olyan rendezvényt támogat, amely akár sportot, akár a tudásmegosztást szolgálja.” A hétfői programban mindkettő szerepelt. A Kossuth téren az is kiderült, melyik iskola futott a leggyorsabban: a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanulói vihették haza a serleget, valamint a győztesnek járó tortát.

Kapcsolódó galéria

Európai Uniós Futás 20230515