20th World Open Championship – Magyar sikerek a 20. Nyílt Kung-fu Világbajnokságon

2024. május 17-19. között huszadik alkalommal rendezte meg a World C.K.A világszervezet a Nyílt Kung-fu Világbajnokságát. A helyszín Olaszországban, Perugia volt. A magas színvonalú eseményre 15 országból, 101 egyesület több mint 950 versenyzője nevezett. A rengeteg versenyző között 3-an Nyíregyháza környékéről.

 A Spirit Sportegyesület 12 versenyzője a tradicionális pusztakezes, rövid, hosszú, dupla és flexibilis fegyveres, csoportos pusztakezes, fegyveres és küzdelmi formagyakorlat, valamint light sanda küzdelemben, fix és mozgásos lökőkéz kategóriákban versenyeztek.

Elért eredmények:
Egyéniben: 41 arany, 22 ezüst és 5 bronz érem.
Csapatban: 2 első hely, 2 második hely és 3 harmadik helyezés
Ezzel a teljesítménnyel – legeredményesebb magyar csapatként - jelentősen hozzájárultunk ahhoz, hogy Magyarország a nyílt világbajnokság 2. legeredményesebb országa lett!
 

A versenyszabályzat lehetővé tette, hogy a versenyzők számos kategóriából indulhassanak, valamint fejlettségi szintet is megjelölve haladó (A), középhaladó (B) és kezdő (C) csoportokban egy korosztályon belül. Így a kezdő versenyzők is részesei lehettek egy ilyen nagyszabású, színvonalas rendezvénynek. A rutinos versenyzők pedig komoly tudású versenyzőkkel állhattak fel a pástra, mind formagyakorlat, mind küzdelmi kategóriákban megmérkőzni egymással. úKépzett nemzetközi bírók előtt versenyezhettünk, mely szintén óriási élmény volt.

A verseny hangulata hűen tükrözte a tradícionális szellemiséget, a nemzetek találkozását a harcművészeteken keresztül. A 3 versenynap rugalmasan, barátságos versenyszellemben, élménydúsan zajlott. Találkoztunk régi sportbarátokkal és újakat is szép számmal gyűjtöttünk. A 20. alkalommal megrendezett világviadal hosszú évek kihagyását követően 2023. évtől folytatódott. 2004-ben vett részt első ízben a Spirit Sportegyesület kis csapatával a World C.K.A világszervezet 12. Kung-fu Világbajnokságán. A rangos eseményen a további években is részt vettünk, 2005, 2006, 2007 és 2010-ben is. Sajnos, a World C.K.A világszervezet vezetője, Giuliano Fulvi halála után hosszú csend következett…

  A tavalyi évben Giuliano Fulvi tanítványa, Mattia Lorenzi folytatta a World C.K.A világverseny rendezésének sorozatát. Versenyt követő záró gondolatai: 

FOLYTATTUK A TÖRTÉNELMET, amelyet a tanárom, Giuliano Fulvi hozott létre, akit mindig is csodáltam nagyszerű szervező erejéért és távollátó víziójáért. A projekt, amit évek óta próbálok elérni lépésről lépésre, ezzel a versennyel végre révbe ért, de itt határozottan nem áll meg.  Az országok versenyzői - UKRAJNA, ÖRMÉNYORSZÁG, AZERBAJÁN, FRANCIAORSZÁG, MAGYARORSZÁG, LIBANON, SPANYOLORSZÁG, MALAJZIA, MEXIKÓ, NAGY-BRITANNIA, SZLOVÉNIA, CSEH KÖZTÁRSASÁG, MAROKKÓ, KÍNA, OLASZORSZÁG - az együttműködés és az öröm szellemében, békés és egyedülálló légkörben vettek részt kínai harcművészeti versenyen. Fő küldetésünk valóban az emberek közötti kultúrák fejlesztése az egészséges és versenyképes sporton keresztül.  

- mondta el Mattia Lorenzi 

A versenyzők több éve gyakorolnak harcművészeteket, hazai versenyeken is sikeresen bizonyítottak. Nemzetközi színtéren ez volt az első lehetőségük önmagukat megmérettetni. A verseny komolysága miatt egy intenzív, 5 hónapos felkészülési időszakot is beiktattak. A megnövelt edzésszámmal az volt a cél, hogy minél több kategóriában, magasabb szintű formagyakorlatokkal induljanak:

  • pusztakezes utánzó (sáska stílus) formagyakorlat
  • pusztakezes ököl formagyakorlat
  • rövidfegyveres formagyakorlat
  • hosszúfegyveres formagyakorlat
  • duplafegyveres formagyakorlat
  • páros küzdelmi formagyakorlat
  • csoportos formagyakorlat

Valamint lökőkéz kategóriákból is pástra álltak, amely egyfajta kontaktot igénylő - küzdelemre rávezető versenyszám. Itt a cél az ellenfél egyensúlyi helyzetének kontrollálása - kibillentése, esetleges földre vitele volt.

A versenyzők szépen helyt álltak, több bajnoki címet és dobogós vagy pontszerző helyet szereztek hazánknak. A világbajnokságról összesen 17 érmet hoztak haza, amelyből 5 arany-, 10 ezüst- és 2 bronzérem volt. Ezek az eredmények nagyszerűek, még az előzetes várakozásainkat is felülmúlták! Több kategóriában, akár 10 fő feletti mezőnyben szerepeltek.

A versenyzők részletes eredményei:

Lekli Zétény (Children A)
  • pusztakezes utánzó (sáska stílus) formagyakorlat – I. hely
  • pusztakezes ököl formagyakorlat – II. hely
  • duplafegyveres formagyakorlat – II. hely
  • Fix állásos lökőkéz – II. hely
  • hosszúfegyveres formagyakorlat – VI. hely

 

Lekli Gréta (Cadets B)
  • pusztakezes ököl formagyakorlat – I. hely
  • duplafegyveres formagyakorlat – I. hely
  • Fix állásos lökőkéz – I. hely
  • pusztakezes utánzó (sáska stílus) formagyakorlat – II. hely
  • rövidfegyveres formagyakorlat – II. hely
  • mozgásos lökőkéz – II. hely

 

Agócs Fruzsina (Cadets C)
  • hosszúfegyveres formagyakorlat – I. hely
  • duplafegyveres formagyakorlat – II. hely
  • mozgásos lökőkéz – II. hely
  • Fix állásos lökőkéz – II. hely
  • pusztakezes utánzó (sáska stílus) formagyakorlat – III. hely
  • pusztakezes ököl formagyakorlat – III. hely

Hárman közösen a Csoportos Fegyveres formagyakorlat (18 év alatt) kategóriában – II. helyezést értek el.

CSOPORTOS FORMAGYAKORLAT EREDMÉNYEK:

 

Páros küzdelmi formagyakorlat 18 év alatt:
Bozhko Myron - Szilágyi István Márk    3. hely
Bereczky Ádám - Lippa Nándor              3. hely

 

Csoportos pusztakezes formagyakorlat 18 év alatt:
Spirit Se Hungary Team 2
(Olasz Kitti, Bereczky Lili, Bereczky Ádám, Kovács Marcell, Kőrösi Olivér)  2. hely

 

Spirit Se Hungary Team 1
(Szilágyi István Márk, Lippa Nándor, Bozhko Myron)  3. hely

 

Csoportos pusztakezes formagyakorlat 18 év felett:
Spirit Se Hungary Team 3
(Badar Ágnes, Hatházi Eszter, Szilágyi Máté)  2. hely

 

Csoportos fegyveres formagyakorlat 18 év alatt:
Spirit Se Hungary Team 2
(Olasz Kitti, Bereczky Lili, Bereczky Ádám, Kovács Marcell, Kőrösi Olivér) 1. hely

 

Csoportos fegyveres formagyakorlat 18 év felett:
Spirit Se Hungary Team 3
(Badar Ágnes, Hatházi Eszter, Gazsi Gréta, Szilágyi Máté) 1. hely 

A versenyzők felkészítését Szilágyi István mester, Szilágyi Máté mester, Badar Ágnes mester és Gazsi Gréta oktató segítették.

A fiatal versenyzőink utazását és részvételét a Nemzeti Tehetség Program keretein belül a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta!

Forrás: Szilágyi István