24 órás ellátás a hajléktalanoknak – Korszerű egészségügyi feltételek az Albérlők Házában
Fotó: Trifonov Éva

24 órás egészségügyi ellátást biztosítanak ezentúl a hajléktalanoknak Nyíregyházán. A Tokaji úti Albérlők Házában felújították a földszinti részt, az orvosi ellátás mellett ezentúl a fekvőbeteg-ellátás is biztosított lesz számukra. A beruházás egy komplex, több mint 400 millió forintos fejlesztés része.

 

Megyei szinten egyedülálló, hajléktalanokat ellátó centrumot alakítottak ki a Tokaji úti Albérlők Háza földszintjén. A folyosó egyik oldalán a háziorvosi ellátáshoz szükséges helyiségek vannak, a másik részlegben pedig a megfigyelőszobák. A háziorvosi ellátás korábban is elérhető volt, viszont nem ilyen felszereltséggel, illetve csak 30 órás volt a szolgálat, a beruházásnak köszönhetően ez már napi 24 órás lesz.

„Az orvosi rendelő nagyon szépen megújult, mellette van egy kötözőrész is. A hajléktalanok sok betegséggel küzdenek, így az orvosoknak szükséges a higiénés körülményeket biztosítani. Ezen túl van még egy zuhanyzórész, a személyzet számára egy kiszolgálórész, illetve egy fektetőrész is. Utóbbi egy 24 órás, 10 ággyal működő lábadozónak felel meg, ahol külön kétágyas kórtermekben, étkeztetéssel tudják biztosítani a szakemberek a hajléktalanoknak a napi ellátását” – mondta Csikós Péter, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője. Ezt az ellátást azok vehetik ingyenesen igénybe, akik nem rendelkeznek lakcímmel, tehát hajléktalanok.

Komplex beruházás

A beruházásnak köszönhetően modern eszközökkel, a 21. századnak megfelelő ellátást tudnak biztosítani körülbelül 5–600 hajléktalannak. A Tokaji úti fekvőbeteg-ellátás azért is fontos, mert ezeket a betegeket korábban a kórházban látták el és ott kellett lábadozniuk. Az Egészségügyi Centrum berendezése, az ágyak beszerzése még folyamatban van, a tervek szerint áprilisban megérkeznek a még hiányzó felszerelések. Az önkormányzatnak régi terve volt a centrum kialakítása, a több mint 120 millió forintos fejlesztés egy komplex egészségügyi beruházás része volt.

„A Csillag utcán megvalósítottuk a három orvosi rendelő, hat védőnői szolgálat kialakítását, illetve Rozsrétszőlőn, a Fenyő utcán az orvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot. Azt gondolom, hogy ezzel egy újabb nagy lépést tettünk a nyíregyháziak ellátása érdekében, itt konkrétan a hajléktalanok ellátását tudjuk megoldani” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Folyamatos a fejlesztés

Az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán – II. ütem” című pályázatra valamivel több mint 400 millió forintot nyert az önkormányzat. A projektben korszerűsítették az egészségügyi alapellátást biztosító intézmények szolgáltatásait és azok infrastrukturális feltételeit. Nyíregyházán több mint száz orvosi praxis működik, ezek közül évek óta egy betöltetlen hely sincs, amihez nagymértékben hozzájárulnak az ehhez hasonló fejlesztések is.

Kapcsolódó galéria

Új egészségügyi centrum bejárás a Tokaji úton