30 éves a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ
Fotó: Szarka Lajos

A társadalom megbecsülésének ünnepe a Szociális Munka Világnapja szerte a világban.  A 30 éves Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ vezetője az évfordulós ünnepségen kitüntetéseket adott át azoknak a szakembereknek, akik áldozatos munkájukkal segítettek a covid, a háború, az energiaválság idején, és megoldották az intézményi átszervezéssel járó nehézségeket is.

„Nem csupán ma, hanem minden nap köszönjük, hogy az egyik legszebb és legfontosabb életpályát választották. Úgy gondolom, kevés olyan emberfeletti hivatás létezik, - főleg mindennapjainkban- mint az önöké. Hiszen a legnagyobb szívvel történő segítségnyújtás felelőssége és szépsége egyaránt óriási és nélkülözhetetlen felelősséggel bír.”

Ezekkel a szavakkal fejezte ki háláját dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő a szociális szektorban dolgozók iránt. Fennállásának 30. évfordulóját és már ötödik alkalommal a Szociális Munka Világnapját is ünnepelte pénteken a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ.

„Intézményünk összesen 316 fő munkatársat biztosít, 20 szolgáltatással tudunk segíteni azoknak, akik hozzánk fordulnak segítségért, Nyíregyháza eltérő helyszínein 17 telephelyen. A szolgáltatásainknak szakmai egységvezetői vannak, akik elérhetők, felkereshetők, és ők koordinálják az ellátást.” – nyilatkozta Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ igazgatója.

A szociális munkát végzők a Nyíregyházán élő szociálisan rászorultak számára nyújtanak szolgáltatásokat. Ilyenek többek között a házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, emellett az intézmény különböző nappali ellátásokat és bentlakásos idősek otthonát működtet. Az elmúlt években az önkormányzat is arra törekedett, hogy városunkban legyen egy erős szociális védőháló, mely segítséget nyújt az arra rászorulóknak

„A mai ünnepség kettős. Az intézményrendszer 30 éves jubileumát is ünnepli. Az önkormányzati törekvés és a feltételek megteremtése nem lett volna magában elég, ha a szociális intézményrendszer jelenlegi és korábbi munkatársai nem olyan színvonalon és elkötelezettséggel végzik munkájukat, mely a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ jó hírnevét megalapozta és fent is tartja.” – emelte ki beszédében dr. Kovács Ferenc polgármester.

A "volt" szociális Gondozási Központ 1993. január 1. óta működik. A pénteki rendezvényen részt vettek az intézmény volt nyugdíjas munkatársai, vezetői, akiknek megköszönték az elmúlt évek áldozatos munkáját. Az eseményen a 30 éves jubileum kapcsán honoráltak 9 főt, a Szociális Munka Világnapja alkalmából 6 főt, valamint további két főt orvosi munkájuk megbecsüléseként.

Kapcsolódó galéria

Szociális Munka Világnapja 2023