30 hangszer közül melyiken játszanál? - Beiratkozás a Vikárba

6-22 éves korig

 

Felvételt hirdet a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a 2017/18-as tanév induló képzéseire. Június 15-én és 16-án kell megjelenni azoknak a gyereknek a Kürt utcai épületben, akik a következő tanévtől valamilyen hangszeren szeretnének tanulni. 6 éves kortól 22 éves korig lehet igénybe venni az iskola szolgáltatásait. A jelentkezőket a felvételi napján meghallgatja egy bizottság, hiszen bizonyos képességeknek és készségeknek meg kell lenni ahhoz, hogy valaki zenét tanuljon. A gyerekeknek el kell énekelni egy népdalt és visszatapsolni egy egyszerűbb ritmusképletet.

 

„Mindenkinek van egy álma...”

 

Tamás Attila, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, legfontosabb egy fiziológiai alkalmasság, amit a felvételin megnéznek a kollégák, hiszen a tanuláshoz van, ami elengedhetetlen. Az igazgató azt mondta, mindenki úgy jön, hogy valamilyen ötlete már van, hogy mit szeretne tanulni. Azonban az iskola szakavatott pedagógusai van olyan, hogy tudnak ajánlani egy olyan hangszert, ami fizikailag vagy készségileg jobban áll a gyermekeknek.

 

A legtöbben zongoráznak

 

Különös gondot kell fordítani például a fúvós hangszeren tanulni vágyókra, hiszen náluk nem mindegy, milyen formájú például a szájuk. A szakemberek szerint a gitáron vagy zongorán tanulóknak pedig az ujjak apró mozgásán van a hangsúly. Évek óta a legnépszerűbb hangszer a Vikár Sándor Zeneiskolában a zongora, ebben a tanévben több mint 250 növendék tanul ezen a billentyűsön. Mellette igen kedveltek a fafúvósok és a gitár, de a vonós hangszeren is egyre több diák tanul. Június 15-én és 16-án, a felvételi meghallgatás napján a szülőknek ki kell tölteni egy jelentkezési lapot. Ezt követően a jelentkező bekerül egy tanárhoz, amiről az iskola a szülőket írásban értesíti. Ezután kezdheti meg a növendék hangszeres tanulmányait a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában 2017 szeptemberében.

ME.