45 éves a Botanikus Kert
45 éve alapították a Tuzson János Botanikus Kertet. A jubileum alkalmából ünnepséget tartottak, többek között megkoszorúzták Dr. Pál Miklós, a kert létrehozójának emléktábláját, valamint Életünk a természet címmel festménykiállítást nyitottak meg.

Emlékezés a temetőben

 

Az Északi temető rózsakertjében kezdődött a Botanikus Kert jubileumi ünnepsége. Dr. Pál Miklós, a kert létrehozójának felújított síremlékét adták át. A Botanikus Kertben pedig a főiskolai tanár emléktábláját koszorúzták meg – emléke előtt valamennyi emlékező fejet hajtott. Boronkay Ferencné nyugalmazott kertvezető elmondta, ő nemcsak tanára, hanem alapítója volt a Tanárképző Főiskolának 1962-ben, majd fejlesztője és megálmodója 1972-ben a Botanikus Kertnek.

 

Növénytan tanterem nélkül?!

 

Növénytant csak a természetben lehet tanítani és tanulni – ez volt az egykori tanárképző főiskola és pedagógusainak hitvallása, ezért alapították meg 1972-ben a Botanikus Kertet. Jelenleg több mint két és félezer növényfaj több ezer egyede tekinthető meg a Nyíregyházi Egyetem mellett, pálmaházak, üvegházak rejtenek különlegességeket, de a szabad ég alatt is több kivételes fajt láthatnak az érdeklődők, akár cédrusféléket, mamutfenyőket, miközben megyénk védett növényei mellett is elsétálhatnak a kertlátogatók. Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a hallgatóknak és az oktatóknak a közös munkában, a személyes megtapasztalásban nyújt elsősorban lehetőséget a botanikus kert, de ezen túlmenően a kutatásban, a tehetséggondozásban, a szakdolgozati munkában is. Kiemelte, minden hallgató és minden oktató számíthat a kert kincseire, növényeire és a munkatársai szakértelmére. A jubileum alkalmából Molnár Ibolya Életünk a természet című festménykiállítását nyitották meg a Botanikus Kert központi épületében.

Dér Vivien