45 éves a Tirpák Népzenei Együttes

A Nyíregyháza környékén élő hagyományőrző értelmiségiek 45 éve alapították meg a Vajdabokori Tirpák Népzenei Együttest, a későbbi Tirpák Népzenei Együttest, amely szlovák és magyar népdalokat gyűjtött és ad elő a mai napig. A csoport rendszeresen részt vesz megyei, regionális és országos minősítő versenyeken. Fő céljuknak a hagyományok megőrzését és átörökítését tartják, és szívesen várják új tagok jelentkezését, akiket citerával és népviseleti ruhával is támogatnak.

 

Az 1970-es évek közepén Nyíregyháza környékén, a bokortanyák területén élő, kultúra iránt elkötelezett értelmiségiek, például tanárok és tanítók, valamint a helyi lakosok a televíziós műsorokból és újságokból értesültek arról, hogy országszerte egyre több „Pávakör” néptánc­együttes és kulturális csoport alakult. A helyi közösségek számára adottak voltak a gyakorlás lehetőségei, hiszen Mandabokorban, Vajdabokorban és Nagycserkeszen is működtek művelődési házak.

 

Szlovák nyelvű hagyományok és népzene

1979-ben Kovács László és Bánszki János – orosz, szlovák és magyar szakos – tanár kezdeményezésére megalapították a Vajdabokori Tirpák Népzenei Együttest, Kovács László vezetésével. Ekkoriban a tanyai általános iskolákban, Mandabokorban, Vajdabokorban és Nagycserkeszen a szlovák nyelvet szülői kérésre beépítették a tanrendbe. Az idősebb generációk mindennapi életében a szlovák nyelv használata elterjedt volt, és az evangélikus templomban vasárnaponként szlovák nyelvű istentiszteleteket tartottak.

 

Új névvel, de a bokortanyák hagyományaihoz hűen

Bánszki János, Erdős Jenő, Németh Zoltán és Dancs Lajos szlovák nyelven gyűjtöttek népdalokat, és az Orje suhaj (Szánt a legény) című könyvben, kottákkal és szlovák-magyar szövegekkel adták ki azokat, amelyek ma is használatban vannak. Mivel a bokortanyák lakóinak száma idős koruk miatt folyamatosan csökkent, az együttes tevékenységét a Városmajori Művelődési Házban folytatta. E változások miatt a csoport nevét Nyírség Tirpák Népzenei Együttesre változtatták. Az együttes létszáma 10–12 főből áll. Két citerás és egy köcsögdudás kíséri a vegyes, női és férfi énekeseket. A legrégebbi tag, majd vezető, Illés János rendszeres résztvevője a népzenei képzések, továbbképzések előadásainak.

 

Országos elismertség

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében több nemzetiségi csoport is él, de minősítő versenyeken csupán a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes képviseli a szlovák és magyar nyelvű népdalokat. Az együttes megalakulása óta rendszeresen részt vesz megyei, regionális és országos minősítő versenyeken, ahol számos bronz, ezüst és arany fokozatú oklevelet nyert. Fellépnek a Városi Nyugdíjas Ki mit tud? rendezvényein is, ahol a zsűri különdíjjal és két alkalommal ezüst fokozattal ismerte el teljesítményüket. 2022-ben az Országos Vass Lajos Arany Páva Versenyen Tarpán arany minősítést kaptak. Ugyanebben az évben Siófokon, az Országos Nyugdíjas Ki mit tud? rendezvényén a népzenei kategóriában ezüst fokozatú helyezést értek el. Falunapi rendezvényeken szívesen mutatják be népzenei műsorukat. Minden évben augusztus 20-án részt vesznek a Kisvárdán megrendezett Kárpát-medencei Népművészeti és Népzenei Találkozón, ahol állandó meghívottak. Szlovákiában, Erdélyben és Kárpátalján is ismerik és szeretik őket az előadott műsoraik alapján.

(Szerző: Illés János, az együttes vezetője)