45. Gyermekkönyvhónap – Országossá vált a nyíregyházi könyvtárosok kezdeményezése

A Család Éve, a Mátyás-emlékév, Mándy Iván születésnapja, az Anyák Napja, de még a Madarak és Fák Napja is egy-egy alkalmat ad a könyvekkel, az olvasással és az alkotókkal való találkozáshoz a Gyermekkönyvhónap négy hete alatt. A legkisebbek a könyvtári Zenebölcsiben, a Cseperedő Meseklubban, a Ringató és Kerekítő foglalkozásain barátkozhatnak a könyvekkel és a dalokkal.

Gyermekkoromnak a legnagyobb élménye az az Egri csillagok, amelyet nagyon sokszor elolvastam. Valószínűleg ezért is lettem középkoros történész, a török korral foglalkozom, mert ez olyan nagy hatással volt rám. Igazából Sienkiewczet szeretem, ő egy Nobel-díjas lengyel író, illetve Tolkien A Gyűrűk Ura regénye is a középiskolás élményeim között van. Az órák közötti olvasásnak egy olyan fantáziavilágába csöppentett be engem, amely akkor még abban a világban nem volt meg. Nemhiába találta fel Gutenberg 1453-ban a könyvnyomtatást, felváltva ezzel a kódexírás lehetőségét. Az emberiséget a tudás, a könyv-alapú tudás tette azzá, amivé mára lett.

– zárta gondolatait Dr. Ulrich Attila.

A program a Családi Kör rajzpályázat eredményhirdetésével indul, majd a Tiszavasváritól Pusztadobosig zajló program 38 alkalma között szerepel interaktív zenés műsor, kézműves foglalkozás, könyvtárhasználati, vers- és prózamondó verseny, Cimbora Klub, kiállítás, illetve irodalmi séta. A legnagyobb élményt talán mégis az alkotókkal való találkozás nyújtja.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Itt lesz a nyíregyházi születésű gyermek és ifjúsági könyvek szerzője Nógrádi Gábor, a Szent Johanna Gimi és a Bexi sorozat írója Leiner Laura, aztán Telegdi Ágnes, Gálik Margit, Molnár Ágnes és Víg Balázs, de Bessenyei Gábor is, akinek a Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg A jövő harcosai fantasy-regénysorozata, mely merőben más hangulatú, mint a hétfőn nyíló pályázatos mesekiállítás.

Családi kör címen hirdettünk megyebeli általános iskolásoknak rajzpályázatot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy számukra mit jelent a család, a családban az olvasás, a könyv, a könyvtár, a mese. 170 pályamű érkezett be – nagyon sok, a zsűrinek nehéz dolga volt. A rajzokon visszaköszön nagyon sok helyen a könyv, a könyvolvasás, az együtt olvasás, tehát látszik, hogy valóban családi program a könyvtárba járás és az esti mese olvasása.

– fogalmazott ajánlójában Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

A Megyei Gyermekkönyvhónap vendége lesz az Érmihályfalvi Iskolaotthon vezetője és néhány növendéke, akik betekintést nyújtanak életükbe, tevékenységükbe. Úgy mint a felnőtteknek, sok diáknak is kedvence a tudomány. A robotokról, a versenyző vitaminokról és a környezettudatos mindennapokról szól egy-egy élményszerű előadás a május 24-ig tartó megyei Gyermekkönyvhónap programjai között.

 

Matyasovszki Edit