70+7 – Kortárs művészek kiállítása a Városi Galériában
fotó:Trifonov Éva

70+7 címmel nyílt időszaki kiállítás múlt csütörtökön a Városi Galériában. Az életműtöredék két művész munkásságát tárja a látogatók elé, akik az inspirációt saját életükből és érzelmeikből merítették. A tárlat szeptember 21-ig látogatható.

70+7 – ez a címe a csütörtökön nyílt időszaki kiállításnak, mely a művészek, azaz Székhelyi Edith 70. és Balogh Géza 77. életévére utal. A tárlat az alkotók utóbbi 15–20 évének az anyagából tevődik össze, melyben olyan élethelyzetek ihlette munkák vannak, melyek hatással voltak a mindennapjaikra.

„A fenti teremben, a kisteremben vannak festett fából kivágott figurái, illetve 2 nagy vászon, ahol hosszú lábú, kecskeszerű lények vannak. Bátrabb voltam, játékosabb valószínű, hogy dinamikusabb – bár nem veszítettem el egyik tulajdonságomat sem, de azért a fiatalság bátorsága, az „ide nekem az oroszlánt is”, az látható. Ennek az életmű töredékének valóban a töredék jellegét hangsúlyoznám, mert körülbelül az egyharmada sem került a falakra az általam elküldött munkáknak, de ott fönt azok egy kezdeti időszakot mutatnak” – mondta el Székhelyi Edith festőművész.

Hogyan kell megállni a képek előtt, milyen szemmel kell rájuk tekinteni? – ezt a kérdést tettük fel a művésznek, aki kiemelte, erre nincs recept. A képek megítélése attól függ, hogy a látogató milyen élethelyzetben van, milyen a társadalomhoz, vagy akár a természethez fűződő viszonya. Azt azonban hozzátette: elsősorban a mélyebb gondolatok fognak átjönni az alkotásokból. A kortárs művészekkel foglalkozni kell, hiszen egy adott korban művésznek lenni nem könnyű, a történelemben is láthattunk erre példákat. Erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt.

„Számunkra nagyon fontos az, hogy azok a művészek, azok a művésztanárok, akik itt vannak, és itt alkotnak, a munkájuk az látható legyen. Ne csak látható legyen, hanem közgyűjteménybe kerüljön, hogyha lehetőségünk van rá, akkor segítjük őket azzal, hogy a külföldi útjukat támogatjuk. Van művészeti ösztöndíj Nyíregyházán, amely pontosan azt tűzi ki céljául, hogy a mai magyar kortárs művészetnek az irányait megőrizze közgyűjteményekben, galériákban, hogy az utókor számára adjanak egy lenyomatot, hogy milyen is volt a 21. századnak az eleje, és milyenek voltak a benne lévő alkotások, és mit gondoltak a művészek a világról. Ezt Nyíregyháza támogatja. Székhelyi Edithnek és Balogh Gézának a keze alól az utóbbi nagyon sok évtizedben rengeteg tanítvány került ki, akik nemcsak Nyíregyházát, hanem Magyarországot is reprezentálják, valamint azt a kort, amiben ők az elmúlt 30–40 évben tanítottak, és az alkotásaik nemcsak közgyűjteményekben, hanem köztereken is megtalálhatóak a különböző városokban. Ez mind nagyon fontos, mert végső soron ez Nyíregyháza hírnevét öregbíti” – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Balogh Géza nem volt jelen a megnyitón, de társa azt mondta: az ő művei hatalmas életörömről tesznek tanúbizonyságot, ugyanakkor benne van a tudatosság és a romantika. A képzőművészek alkotásai szeptember 21-ig tekinthetők meg, a Városi Galériában Székhelyi Edith és Balogh Géza, míg a Pál Gyula Teremben Balogh Géza anyagát nézhetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó galéria

70+7 - kiállításmegnyitó a Városi Galériában