80 éve érte bombatámadás a nyíregyházi vasútállomást
Fotó: Szarka Lajos

80 éve érte bombatámadás a nyíregyházi vasútállomást, mely eredményeképpen nem csak fontos intézmények, vagy polgári házak semmisültek meg, többen meghaltak, rengetegen megsebesültek, sok család vált hajléktalanná. Péntek délelőtt koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak az állomáson, ahol felidézték az eseményeket.

A nyíregyházi vasútállomás 1944. szeptember 6-án egy tragédia helyszíne volt. Ekkor érezte meg Nyíregyháza először a II. világháború borzalmait, melyet addig csak híradásokból ismert a lakosság. A szövetségesek bombával sújtottak a megyeszékhelyre, súlyos károkat okozva. A nyíregyháziak bár készültek arra, hogy talán célponttá válnak, a korabeli források arra mutatnak, hogy nem akarták elfogadni, hogy velük is megtörténhet az, ami sok más nagyvárosban.

„Abban a szerencsés korban születtem, hogy nem éltem át hasonló szörnyűségeket, nem veszítettem el családtagomat, barátomat, ismerősömet. Nem pusztították el a házamat vagy üzletemet, amelyért nagyon sokat dolgoztam. Ma el sem tudjuk képzelni, hogy az 1944-es események velünk is megtörténhetnek. Azt gondolom, az akkor élt nyíregyháziak is hasonlóan gondolkodtak. Remélték, elkerüli őket a bombázás. Sajnos most már tudjuk, nem így történt” – mondta beszédében Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

15 percig tartott a pusztítás

120 B24-es Liberator indult útnak olasz támaszpontról 1944 szeptemberében, 4 gép műszaki okok miatt visszafordult. Amerikai jelentések szerint 1076 db 250 kg-os bombát hoztak Nyíregyháza területe felé. A támadás 3 hullámban történt, az első és második hullámban ledobott bombák lakatlan területre estek, a második hullámnak azonban áldozatául estek a vasútállomáson kívül többek között polgári házak, utcák, a Szabolcs Szálló, a Liptay Iskola, egyes források szerint a dohánybeváltóban mintegy 25 ezer kg dohány égett. Mindössze 15 percig tartott a pusztítás. Egy akkori lakos naplójában így emlékezett vissza az eseményekre:

„09. 06., délelőtt 11:00. Negyedórája ellenséges repülő raj-kötelékek repültek át észak felől városunk felett, bombákat dobtak, villanyáram nincs. Óriási füstfelhők és -oszlopok a villanytelep irányában. Lementünk a pincébe, vittünk koffereket, táskát, kasszát, az utcák üresek, itt-ott látni egy-egy megijedt embert. (…) Mindenütt 10–15 m átmérőjű gödör, rengeteg halottat ástak ki a romok alól. A Népkertben tölcsér tölcsér mellett, hatalmas fák gyökerestől kitépve, csak egy maradt éppen változatlanul. A bombázások eredményeként elpusztult az állomás, az 1928-ban épült Szabolcs Szálló, dohánybeváltó, a város 8 kerületében, 272 házat érintett a bombatámadás. A halottak száma majdnem elérte a 100-at” – idézte fel a naplóbejegyzést Mohácsi Endre történész-főmuzeológus.

Az Északi temetőben is megemlékeztek a bombázás áldozatairól

A vasútállomáson tartott megemlékezés során több intézmény, köztük a Váci Mihály Kulturális Központ, a Móricz Zsigmond könyvtár, a Jósa András Múzeum, valamint az önkormányzat képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit az eseményeket felidéző tábla előtt. A pénteki nap során az Északi temetőben is visszagondoltak a bombázás borzalmaira, valamint fejet hajtottak a vármegye pilótáinak emléke előtt.

„Emlékezzünk azokra, akiket a reménytelen légi harcban hazánk légterében vagy távol, suhanó repülőgépekben kigyulladva kínos halállal sújtott végzetük” – hangsúlyozta Komiszár Dénes helytörténész.

Az 1944-es bombázás során a korabeli kárjelentés szerint több mint 250 család vált hajléktalanná, 80-an meghaltak, 10-en súlyosan, 63-an könnyebben sérültek meg. 3 emeletes ház a földdel lett egyenlő, és közel 350 db emeletes és földszinti ház rongálódott meg. A koszorúzást minden évben megtartják Nyíregyházán, hogy emlékeztessenek a háborúk borzalmaira és együttérzésüket fejezzék ki az áldozatok és hozzátartozóik iránt.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyháza bombázásának évfordulója 2024