9-től 5-ig: Magyarországi ősbemutatóra készül a Móricz Zsigmond Színház

Magyarországi ősbemutató kerül a nyíregyházi közönség elé december 7-én. A 9 -től 5-ig Broadway musical rendezője Szente Vajk,  dalait a nyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszerző, színész, Dolly Parton írta.

Hétfőn délelőtt nagy volt a nyüzsgés a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. Újabb bemutatóra készül a társulat. A Hello Dolly, a Sherlock Holmes és a Meseautó után ismét Nyíregyházán rendez Szente Vajk. Nem mindennapi produkciót ígérnek december elejére. A Jane Fonda főszereplésével készült réges régi nagy sikerű fim, a 9-től 5-ig musical változata születik meg nálunk a Broadway és a WestEnd után.

Szente Vajk rendező elmondta:

Egy fantasztikus sikerű Broadway musical, mely egyébként idén februárban debütált Londonban, és óriási dolog, hogy megkaptuk a jogait -  szerénytelenséggel mondhatom - , hál' Istennek, szól az én személyemnek is. A Shrek és az Apácashow után megpróbálkoztunk a Nine to five-ot megkapni, és azt kell, hogy mondjam – kis betekintést nyújtva a nézőknek –, hogy a Sherlock Holmes sikere is adta a lehetőséget. Annak a darabnak is egy európai ősbemutatót csináltunk itt Nyíregyházán, ami nagyon jól sikerült, nagyon elégedettek voltak vele.

9-től 5-ig az ember dolgozik. Vélhetően ez egy munkahelyi sztori lesz. És ahogyan hírlik, kacagtató, felkavaró, gondolatébresztő és szívmelengető történet barátságról és elégtételről.

Szente Vajk azt is hozzátette:

Ez egy nagy himnusz a nőkről. Több nőtípust vázol fel, egyébként nem csak a 3 főszereplőnek a nőtípusát, hanem különböző más nőtípusokat is. Arról szól, hogyan birkóznak meg a nők azzal, hogy még mindig nincs kimondott egyenjogúság, nincs igazi egyenjogúság a férfiak és a nők között, hogy ezzel a hatalommal a férfiak hogyan élnek vissza, szóval egy igazi női darab.

A dalokat az a Dolly Parton írta, aki Jane Fonda mellett főszereplője volt az azonos című, '80-ban bemutatott filmnek. Dolly Parton nyolcszoros Grammy-díjas amerikai country– és pop énekes, dalszerző, író, színésznő.

Az ének– és tánckar mellett sokszereplős lesz az előadás, nehezen énekelhető dalok füzére, így Szente Vajk castingot is tartott, hogy kiválassza a nyíregyházi ősbemutató szereplőit. A hétfői olvasópróbán Gubik Petra is megjelent.

A színésznő szerkesztőségünknek elárulta:

Még nem volt szerencsém ehhez a darabhoz, teljesen szűz vagyok ilyen téren. Nagyon várom, hogy milyen színházi csodát hozunk létre itt Vajkkal. Nagyon örülök ennek a felkérésnek, nem csak azért, mert Vajkkal dolgozhatok, akivel már volt szerencsém darabot alkotni. Békéscsabán a Jókai Színházban, illetve Budapesten a Játékszínben is volt már szerencsénk együtt dolgozni, és most is kíváncsian várom, hogy mit talált ki nekünk. A másik fontos dolog, hogy én szabolcsi származású vagyok. Kisvárdán születtem, és Ajakon laknak a szüleim, úgyhogy ha én hazamegyek, akkor Ajakra megyek haza, ami ugye nagyon közel van Nyíregyházához, úgyhogy mondhatom azt, hogy most hazaérkeztem.

Komoly ének– és tánckar próbál, sokszereplős előadás lesz.

Az egyik főszerepet Horváth Margit játssza, mellette Nyomtató Enikő is játszik.

Puskás Tivadar lesz a gonosz főnök, aki minden körülmények között és minden fronton visszaél hatalmával. Komoly színpadképet, szcenikai helyzetet teremtettek az előadáshoz. Tudom, hogy kicsi a nyíregyházi színpad, és mindig elcsodálkozom, hogy bármire képes éppúgy, mintz naz itteni színészek is, fogalmazott az olvasópróba előtt a rendező.