98 éve született Váci Mihály – A költőre emlékeztek pénteken, Nyíregyházán

98 éve Nyíregyházán született Váci Mihály költő, műfordító. Az évfordulón koszorúkat helyeztek el Bessenyei téri szobránál, majd névadójára emlékezett a Váci Mihály Kulturális Központ. Magyarország legtöbbet szavalt kortárs költője volt a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek végéig, szülővárosában iskola és utca is viseli a nevét.

Már hagyomány, hogy a Váci megemlékezés első állomása a Bessenyei tér. Itt található a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő és műfordító szobra, egy kitárt karú, kezében könyvet szorító bronzszobor őrzi emlékét. 1924. december 25-én született Nyíregyházán. Kitűnő megjelenésű, vonzó tekintetű, asztal mellett kellemesen beszélgető férfi volt, akinek szelíd derűje mögött kemény felelősségtudatot lehetett mindig érezni, de ez a férfias komolyság szelíd mosoly, mindenkihez méltányos udvariasság felszíne mögé húzódott. Szerkesztői és kiadói szerették, mint munkatársat; írók, költők, ügyfelek szerették, mint szerkesztőt vagy közhivatalnokot – így ír Hegedüs Géza Váci Mihályról. A megemlékezés másik helyszínén, a kulturális központ előtt verseivel emlékeztek a költőre.

Élete, munkássága

Szüleinek ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot Váci Mihály, szegény családba született Nyíregyháza külterületén. Ifjú korában hajtotta a tudásvágy, szeretett volna kitörni, így elvégezte a tanítóképzőt, József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor volt a példaképe. Miután Budapestre költözött, egyre gyakrabban tűnt fel a közéletben.

Az Új Hang közölte első verseit, majd 1956-ban József Attila-díjjal jutalmazták Ereszalja című verseskötetét. Naplójában örökítette meg 1956 történéseit is. 1960-ban az Élet és Irodalom munkatársa volt egy évig, majd haláláig az Új Írás irodalmi folyóirat szerkesztője. Itt jelentek meg költeményei és vált az ország legnépszerűbb költőjévé” – mondta beszédében Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

Utazásai hatással voltak költészetére is, jelentős vallásos verseket is írt, munkássága sokrétű és újító volt, sokszor foglalkozott társadalmi témákkal is. Költeményei iskolai és ünnepi rendezvények nélkülözhetetlen részeivé váltak. Váci Mihály a Kádár-rendszer időszakában, a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig, Magyarország ünnepelt és legtöbbet szavalt kortárs költője volt. Szülővárosában a városi művelődési központ, egy iskola, illetve utca is viseli Váci Mihály nevét.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés Váci Mihályra 2022