A 13 aradi vértanú tiszteletére rendeztek megemlékezést

Az 1848/49-es szabadságharc végén, 1849. augusztus 13-án, Világosnál a magyarok az oroszok előtt fegyverletételre kényszerültek, majd október 6-án, a bécsi forradalom évfordulóján bekövetkezett a nemzeti tragédia: Aradon kivégeztek 13 honvédtisztet.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere az ünnepség előtt azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a 13 aradi vértanú nagy része nem magyar származású volt, hanem idegen nemzetek fiai, akik a császári és királyi magyar sereg tisztjeiként álltak át a szabadságharc oldalára, példát mutatva a magyaroknak, románoknak, ruszinoknak, németeknek, lengyeleknek, akik mellettünk, értünk, egy igaz ügyért harcoltak. Az alpolgármester hozzátette, azért is példaértékű a viselkedésük, mert túlnőttek társadalmi korlátokon, képesek voltak magukon felülemelkedni és meghalni. Dr. Ulrich Attila kiemelte, temetési körülményeik méltatlanok voltak, hiszen jeltelen sírba temették őket. Ezért ez az emlék a magyarokban is fájóbb dolgot hív életre.

 

Kivégzések Aradon és Pesten

 

Az aradi történésekkel egy napon Pesten végrehajtották gróf Batthyány Lajos miniszterelnök halálos ítéletét is. Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói ünnepi műsoron tisztelegtek a vértanúk emléke és a 166 évvel ezelőtt történtek előtt.

A gyásznapi megemlékezésen a történelmi egyházak képviselői ökumenikus szolgálat során emlékeztek meg azokról a hősökről, akik Magyarországért önzetlenül harcoltak. A műsort adó iskola életében is cél a tanulók identitástudatának kialakítása.

 

Példát adnak ma is

 

Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese készítette fel az ünnepi műsorra a tanulókat. Azt mondta, az „Aradi 13” mindig, mint példakép áll a gyerekek előtt, hiszen a hazánkat védték, mártírhalált vállaltak. Egy országos gyásznapon a gyerekek elé kerülve, egyéni példával járhatnak az utókor előtt. Az igazgatóhelyettes hozzátette, ezt az iskolában nagyon fontosnak tartják, ezért minden évben aktívan részt vesznek az ünnepségen.

Az Evangélikus Nagytemplomban tartott ünnepség után, délután Damjanich János honvéd vezérőrnagy szobránál folytatódott a megemlékezés.

Mikita Eszter