A 23. VIDOR Fesztiválon ismét nagyobb hangsúlyt kap a világzene

A Móricz Zsigmond Színház és Nyíregyháza Város Önkormányzata idén 23. alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált. 20 helyszínen több, mint 120 izgalmas produkciót kínálnak a fesztiválozóknak, a hazai vígjátéktermés széles spektrumán kívül szabadtéri koncerteket, irodalmi ínyencségeket, színes kulturális programokat. Ismét nagyobb számban láthatóak majd világzenei fellépők, ezúttal is lesznek gyermekprogramok, mutatványosok, utcazenészek. A vidámság és a derű mindenkié, a VIDOR eredeti célkitűzése továbbra sem változik, a programok döntő százaléka ingyenesen látogatható – ami ezúttal is nagyban köszönhető a városi és a kormányzati forrásoknak, valamint a helyi vállalkozóknak. 

 


Geszti Péter, a NOX, A Grund, Delhusa Gjon, a Kozmix és Gáspár Laci is fellép a Kossuth téren, valamint az EDDA legnagyobb slágereivel érkezik a KÖR musical


A Kossuth térre idén is neves sztárfellépők látogatnak el, többek között a NOX, Geszti Péter, A Grund, a vígszínházi fiúzenekar, a Parno Graszt, Delhusa Gjon, a 4S Street, Dánielfy Gergő, valamint a Firkin kelta örömzenéjét is meghallgathatja a közönség. Augusztus 26-án, hétfőn este a Várudvari Nyári Színház és a Csiky Gergely Színház előadásában az Edda musical - A Kör tekinthető meg, többek között Nagy Szilárd, Kovács Áron és Singh Viki főszereplésével. A Sunshine FM Rádió születésnapi programját ezúttal augusztus 30-án a Kossuth téri nagyszínpadon kezdi, fellép a Tibi a hegyről, Gáspár Laci és a Kozmix is.

A világzene képviselői közül a nagyszínpadon egy Rotterdamban élő zöld-foki-szigeteki együttes, a Tabanka zenél majd, akik pop-, jazz-elemekkel keverve nyúlnak a funanához: az élénk, energikus, ünnepi zenei- és táncstílushoz. A Stefania Allstars latin-amerikai szólistákból álló zenekar, akik salsa, boogaloo, chachacha, son montuno latin tánczenét játszanak majd. Indiai bódító és kifinomult zenével érkezik a VIDOR-ra a Dhoad Gypsies of Rajasthan, színpompás, látványos, ünnepi utazásra invitálnak - hagyományos viseletbe öltözött táncosaikkal, zenészeikkel és egy tűznyelővel.


A VIDOR Kertben idén első alkalommal lép fel Rakonczai Imre, mellette számos népszerű fellépő és gyermekműsorok is várják a fesztiválozókat


A VIDOR Kertben, a Sunshine FM Kisszínpadon hétköznap délután, 16 órától gyerek-, tánc-, és bábszínházi előadásokkal várják a legkisebbeket. Újdonság, hogy augusztus 24-én 14 órától idén először Kincskereső városjáró játék is indul, ahová 3-4 fős csapatok jelentkezését várják, illetve augusztus 31-én Cosplay (szuperhős, anime és rajzfilm figura jelmezes) találkozót és versenyt rendeznek 14 órától, értékes díjakkal, nyereményekkel. A zenei programok egységesen 22.00 órától kezdődnek. A nyíregyházi teátrum színművészei idén is koncerteznek: Gulyás Attila és zenekara Kazár Ticivel, valamint A három tenor: Horváth Viktor, Gulácsi Tamás és Tar Dániel. A nyíregyházi Alapvető Klub old school időszakot felelevenítő rock, blues és funky ritmusokat, jazz-es dallamokkal játszik majd, a Hakumba együttes világzenével ötvözött jazz zenével érkezik, amelyet gitárok, billentyű, ének, ütős hangszerek, és egy négyfős fúvósszekció szólaltat meg.

A nemzetközi zenei szcéna szereplői közül itt lép fel a Moribaya, akik autentikus afrikai hangszereken adják elő dalaikat. A multikulturális együttes tagjai Lengyelországból, Burkina Faso-ból, Ausztráliából és Ukrajnából származnak, repertoárjuk transz- és gyors ritmusokból, valamint ringató afrikai dallamokból áll, melyeket nyugat-afrikai zenei folklór inspirált. Rakonczai Imre & The Blue Piano produkciójával számos nagy magyar és külföldi slágert elevenít majd fel zongoráján, a Lunda pop stílussal érkezik, hangzásában electro, szövegében pop-alter elemekkel fűszerezve. A Tornóczky All Access zenekarvezetőjét, Tornóczky Feri gitárost a közönség olyan legendás bandákból ismerheti, mint a P. Mobil, Hobo Blues Band, Póka Egon Experience és a Garami Funky Staff. A zárónapon fellépő Kelet Brass Band pedig saját dalain kívül örökzöldeket és mai modern slágereket szólaltat meg különleges hangszereken.

A helyi klubok legismertebb lemezlovasai: Dj Németi, Dj Vágó, Dj Chad, Dj Petrényi, Dj PéGé idén is tematikus zenei estekkel szórakoztatják 23 órától 03 óráig majd a közönséget, a Sunshine FM Birthday Night a Kossuth téri koncertek után fergeteges bulival és a Rádió népszerű lemezlovasaival (Dj Olasz, Dj Váczy, Dj Vágó) várják a fesztiválozókat.

 

Változatos kulturális programok számos helyszínen


Az irodalmi programok nagy részének a Szindbád és a Bencs Villa ad majd otthont, utóbbiban Pindroch Csaba színművész beszélgető estjén is számítanak a közönség érdeklődésére. A Szindbád Rendezvényteremben augusztus 26-án nyílik Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása. A X. Nyírségi Limerick Bajnokság Döntőjét hagyományosan a Bárány Frigyes Stúdióban rendezik meg. A VIDOR Faluban, a Kossuth téren várják a kulináris ínyencségek kedvelőit, 25-én pedig II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál várja a Zsinagóga kertjében a kóser konyha iránt érdeklődőket. A Hatzel téren, a 100 éves Patika udvarán a zárónapon családi délutánt rendeznek, fellép majd a Dumaszínház két tagja, Badár Sándor és Fülöp Viktor is. A látogatók a főtéren késő estig válogathatnak a különféle művészeti ágak gazdag kínálatából, melyek nélkül nem lenne teljes most sem a VIDOR forgatag. Artisták, pantomimesek, élőszobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök performanszai szórakoztatják az érdeklődőket. A részletes programokkal kapcsolatban az ingyenes műsorfüzetet, valamint a www.vidor.eu oldalt ajánljuk az érdeklődők számára.


Már csak pár színházi versenyelőadásra kaphatóak belépők


A VIDOR színházjegyek nagy része már elfogyott, néhány estére korlátozott számban vannak még belépők a Színház Jegyirodájában, valamint az online felületeken, a www.moriczszinhaz.hu , www.vidor.eu oldalakon. A VIDOR versenyprogram díjait csakúgy, mint az előző években Kirják Róbert, a Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója viszi majd házhoz a zsűri elnökével: Puskás Tivadarral, aki hosszú éveken át szórakoztatta a közönséget a nyíregyházi társulat tagjaként. A díjazott társulatok és művészek az első otthoni előadásuk után, saját közönségük előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.

 

Fotó: (balról jobbra) Kirják Róbert, a VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV Polgármestere, Bárány László, a Master Good Cégcsoport alapítója, a rendezvény Főszponzora