A belső terek festésével folytatódnak a munkák a Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyházban

Bővítés, korszerűsítés és díszítés zajlik a nyíregyházi belvárosi Szent Miklós-székesegyházban. Látványos felújítás már csak a belső terekben folyik, hiszen a tavalyi év végére elkészült a tető héjazatcseréje, szigetelt ablakok kerültek a régiek helyére. Új sekrestyét építettek és bővítették a korábbit. Elbontották a kerítést és közösségi teret alakítottak ki a gimnáziummal közös udvaron. Nyáron már a festő-restaurátorok is végeznek a templomfal díszítésével.

 

Isten házának felújítása is bizony vezetékcserével indult. 2021-ben aztán körbe állványozták a Szent Miklós-székesegyházat. Kint ablakcsere, tetőfelújítás, építés, bővítés és festés zajlott. Bent mennyezeti deszka és fólia védte a hívőket és a díszítő festőket. Szinte naponta csomagolták ki-be a főhajót a szertartások előtt és után. Mára látványos lett a nyíregyházi belvárosi görögkatolikus templom megújulása.

„Két nagyon fontos része van a felújításnak. Az egyik a látványosabb, a festés, ami az ikonográfián és minden máson meglátszik. A másik a székesegyház és a környezet megújulása. Ez már teljesen a végén jár, már csak a parókia épület, a közösségi ház szigetelése, festése van hátra. Ez is nemsokára befejeződik. A festés pedig az alkotóművészeken múlik, reméljük, ez is elkészül nyárra teljes egészében” – mondta Kocsis Dániel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházközség lelkésze.

A jó 120 éves épület hiányos díszítését szakavatott kezek színesítik. Egy festő-restaurátor csapat dolgozik a tervek szerint. A díszítő elemeket egy német restaurátor hölgy vállalta.

„Maga a tervezés az egy hosszadalmas folyamat volt, melyben nemcsak én, hanem az Egyházművészeti Bizottság tagjai is részt vettek. Közös döntés volt a püspök atyákkal együtt, hogy milyen figurák, jelenetek kerüljenek a templom falaira. A színválasztásban meghatározóak voltak a bizánci művészet alapvető szabályai. Ezért alkalmaztuk a kék hátteret, illetve az aranyat a szentélyben. Bizonyos szentek ruhái alkalmazkodnak a bizánci képi hagyományhoz, hiszen a színeknek szimbolikus jelentése van” – tájékoztatott Seres Tamás festő-restaurátor.

A művészek túl vannak a teljes felület festésének 60 százalékán. Lekerültek a magas állványok a kupolatérben, ma már csak deszka emelvényről dolgoznak. Ahogy a festő-restaurátor mondta, nyár közepére, végére végeznek a díszítő festéssel, esetleg csak kisebb munkák maradnak, mint pl. a diakónusi ajtók.

„A külső környezet megújulása is igencsak szembetűnő, ugyanis eddig egy kovácsoltvas kerítés ölelte körbe a templomot, ami eltűnt. Ezt láthatják a nyíregyházi lakosok, mely egy nagyon látványos változás. Ezzel azt szerettük volna, hogy a templom a város részévé váljon, ne válasszon el senkit az Isten házától, hanem az emberek itt testközelből, mint a város egy részét tudják a templomot az életükben. A belső udvar teljesen megújult, széppé formálódott. Ez is a székesegyház és a belvárosi nagy közösség igényei szerint készült el” – nyilatkozta Kocsis Dániel lelkész.

Bővült a korábbi romos sekrestye, emellett új épült a püspök atya ünnepi szertartásokhoz és egyéb liturgikus eseményekhez használt eszközei, edények és ruhák számára, és persze az öltözés alkalmaira. A tervek szerint tehát idén nyáron befejeződik a görögkatolikus Szent Miklós-székesegyház több százmilliós teljes megújulása, melyhez kormánytámogatást is kapott az egyház.