A beoltatlan idősek vannak leginkább kitéve a betegségnek
A beoltatlan idősek vannak leginkább kitéve a betegségnek

Az elmúlt hónapokban végrehajtott oltási programnak köszönhetően Magyarországon az idősek döntő része már be van oltva. Az  összes oltottból több mint 2,1 millióan 60 év felettiek. Ez azt jelenti, hogy a 2,5 millió 60 év feletti honfitársunk 84%-a már felvette az oltást, sokan már a harmadik oltás lehetőségével is éltek. Nagyjából 400 ezer olyan idős ember van, aki még nem élt az oltás lehetőségével, ők vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának. Tekintettel arra, hogy már hazánkban is terjed a delta vírusvariáns, kérjük a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten.

Az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezniwww.vakcinainfo.gov.hu

Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Emellett az idősek nyugodtan kérhetik a háziorvostól is az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kel egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ez esetben a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra.

Az idősotthonban élő gondozottak átoltottsága magas, hiszen ott már az év elején megtörtének az oltások. Az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben. Az az idős ember, aki idősotthonban él és még nincs beoltva bármikor jelezheti oltási szándékát az idősotthon vezetésének, és ugyanez a teendő, ha már be van oltva, de most már a harmadik oltását szeretné megkapni.

A vírus továbbra is itt van, a delta vírusmutáns gyorsan terjed és sajnos nem zárható ki a negyedik hullám sem. A beoltatlan idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Az ő meggyőzésükre kérjük a családtagokat és a háziorvosokat is.

A háziorvosok munkáját több napja több praxisban már közel száz orvostanhallgató is segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma. Az orvostanhallgatók szakmai felügyelete a járvány elleni védekezést elősegítő egyes intézkedésekről szóló 439/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet szabályozásának megfelelően történik.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé is, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban. 

koronavirus.gov.hu