A böjti időszak és a megújulás

– Valójában a böjt a húsvétra való felkészülési időszak. Ebben az ünnepben a újjászületést, a megújulást látjuk mindannyian, Krisztusban pedig a feltámadást keressük. Ekkor az embert nem biológiai rendszerben, hanem az örök élet lehetőségében helyezzük el, erre készít fel ez az időszak – mondta bevezetésképp a Szieszta vendége.

 

A BÖJT HARMÓNIÁRA VALÓ TÖREKVÉS

 

A húsvétot megelőző negyven nap valódi lényege az elcsendesedés és a harmónia megteremtése mindennapjainkban. – Krisztusban, a feltámadt emberben a test, lélek, szellem egységét látjuk, ahol az ember túllép a biológiai valóságán. Erre készülünk fel tudatosan a böjtben, kicsit visszafogjuk a testet és többet próbálunk adni a léleknek és az elmének. Nem az étkezésen van a hangsúly, hanem azon, hogy az a többlet, amit a test kap, háttérbe szoruljon, és próbáljunk harmóniába kerülni. Visszafogjuk a földi dolgokat, hogy nyithassunk az égi felé – részletezte az ünnepkör mondanivalóját Szabó Tamás.

 

AZ ÖNVIZSGÁLAT IDŐSZAKA

 

– Igenis több időt szánjunk arra, amikor felfelé tudunk nézni – mondta a görögkatolikus parókus a hálaadást középpontba állítva, majd folytatta –, ha több időt szánunk Istenre, egyre fontosabbá válik számunkra, és még inkább érezhetjük az életünk spirituális jellegét, amit a hit, vallás adhat. Álljunk meg ilyenkor, mérjük fel saját korlátainkat és határainkat, tartsunk egy kis önvizsgálatot.

 

KAPCSOLATAINKAT IS ÉPÍTHETJÜK

 

A műsor során arról is szó esett, hogy ha önmagunkat háttérbe helyezzük, több időnk juthat házastársunkra, családunkra, barátainkra, embertársainkra. – A régieknek ezek az esték arról szóltak, hogy összeültek a barátok, közösen imádkoztak és beszélgettek. A kapcsolati rendszer is felfrissülhet, új lendületet kaphat ilyenkor, eléri ezt is a tavaszi hullám. Ezeket mind magába foglalja a böjt, és úgy gondolom, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Az egészen egyszerűtől, mint például egy napi csokoládéról való lemondás, a legmélyebbekig, a teljes negyvennapos húsmentességig – fejezte be a beszélgetést Szabó Tamás.

Farkas Fanni

(Fotó: internet)