A csapadékvíz-tározót is bővítették az ipari parkban - A környező vízfolyások terhelése is csökken

Nyíregyháza Déli Ipari Parkjának területén jelentős fejlesztés történik az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, hogy a betelepülő, munkahelyteremtő világcégek fogadására alkalmas legyen a terület. A teljes, nemrégiben 640 hektárral bővített övezet infrastruktúra-kiépítésének része a csapadékvíz-kezelés is. A Nyír-Wetland Kft., mint kivitelező a helyi vízgazdálkodási hatóságokkal és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve egy mindenki számára ideális koncepciót dolgozott ki a csapadékvíz-elvezetés terén. A közös egyeztetések eredményeként kialakult elképzelés megvalósításáról a társaságot kérdeztük.

 

Nő a tározó kapacitása

Az új terv értelmében a terület többlet csapadékvizeit a már meglévő csapadékvíz-tározó kapacitásának növelésével lehet megoldani. Az iparterület természetes vízlefolyásának mértékét nem meghaladó vízhozam továbbra is az Érpataki-főfolyásba folyik, a keletkező többletvíz azonban már csak a tározó bővítésével kezelhető.

 

A leeresztő műtárgyat is korszerűsítik

A bővítés során a tározó kapacitása 17 600 köbméterrel növekszik, amely elegendő ahhoz, hogy az ipari park területének kibővített részeiről érkező csapadékvizet hatékonyan kezelje. Az új tározótér déli irányban való bővítéssel valósul meg. A beruházás során a leeresztő műtárgyat is átépítik, hogy megfeleljen a modern vízgazdálkodási követelményeknek. Ez biztosítja ugyanis a szabályozott vízkivezetést, mindemellett vészleeresztő funkciót is ellát, amely rendkívüli esőzések esetén is megóvja a területet az áradásoktól.

A tározó működését a legkorszerűbb vízgazdálkodási módszerek szerint alakítják ki. Ehhez mérik a legkisebb és legnagyobb üzemivíz-szintet, míg a maximálisan kiengedett vízmennyiség üzemszerűen 410 l/s.

 

Kotrással is segítették a folyamatot

A bővítés során megtörtént a meglévő tározó medrének kotrása is, visszaállítva annak eredeti kapacitását. A medermunkák során a kitermelt iszap vizsgálatát és helyszíni kezelését követően az anyagot a megfelelő előírások szerint helyezték el. A kotrási munkákat a partról hidraulikus kotróval és a vízből gázlókotró segítségével végezte el a Nyír-Wetland Kft.

 

Hosszabb élettartam, biztonságos működés

A projekt során három csapadékcsatorna-kiömlőt is felújítottak, amelyek a tározó különböző részein helyezkednek el. A bővítési munkálatok során a kiömlők megerősítését is megoldották, valamint a meder- és rézsűvédelmi intézkedéseket is megtették mintegy 3550 folyóméteren, biztosítva ezzel a vízszállító rendszerek minél hosszabb élettartamát és biztonságos működését.

 

Ökológiai egyensúly

Ez a fejlesztés nemcsak az ipari park területén keletkező csapadékvíz hatékony kezelését teszi lehetővé, hanem a környező vízfolyások terhelésének csökkentését is, fenntartva ezáltal az ökológiai egyensúlyt.

 

Munkagépek és szervezés: a hatékony kivitelezés kulcsa

A projekt megvalósítása komoly szervezést, szakmailag felkészült csapatot és rendkívül hatékony, jól felszerelt gépparkot igényelt a Nyír-Wetland Kft. részéről. A bővítés során használt hidraulikus kotrógépek precíz és gyors földmunkavégzést biztosítottak, amely elengedhetetlen volt a tározó megfelelő méretének és alakjának a kialakításához. A gépi hatékonyság és a szoros ütemterv biztosította, hogy a földmunkák víz feletti és víz alatti szakaszait határidőre lehessen elvégezni, minimalizálva a késéseket és optimalizálva az erőforrásokat. A szervezés minden fázisában nagy hangsúlyt kapott az eszközpark modernizálása, a 3D-s szintvezérlés, a gépi kapacitások maximális kihasználása, valamint a szakmaiságot képviselő humán erőforrás, hogy a kivitelezési munkák a legmagasabb színvonalon készüljenek el és együttesen biztosítsák a projekt sikeres elkészültét.