A hang – Bemutatta új könyvét Bessenyei Gábor

Bessenyei Gábor, a Nyíregyházán élő gyermek- és ifjúsági könyvek szerzője volt szerdán este a Gyermekkönyvhónap első író vendége. Hetedik kötete, A hang című ifjúsági rémtörténet megírásának körülményeiről, pályája indulásáról és terveiről is beszélt a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

 

Online napilapnál indult nyíregyházi tanulmányai után Bessenyei Gábor pályája, de nem gondolta azt, hogy neki való a mindennapi kötött feladat. Az Olimposz trilógia mellett írt még két romantikus történetet, és tavaly decemberben jelent meg hatodik kötete, A hang, mely műfaja szerint ifjúsági rémtörténet. Tulajdonképpen 11 éve írta, ez volt az első befejezett regénye, de csak most alakult úgy, hogy megjelenhetett. Kérdés, hogy félős, ijedős kisfiú és kamasz volt, talán saját emlékeit, élményeit írja meg a regényben?

„Ijedős gyerek voltam talán, valamennyire – bár erre nem jó visszaemlékezni –, de ez egy felnőttes történet már igazából. Egy ismerősömmel történt meg, hogy rémálmából ébredt, és úgy érezte, hogy egy sötét alak ül az ágya végében, ami természetesen nem volt igaz. Én viszont úgy gondoltam, hogy ebből jó történetet lehet csinálni, de ha egy felnőttről van szó, az nem az igazi, mert egy felnőtt azért tudja kezelni a helyzetet. Ha egy gyerek a főszereplő, az számára sokkal ijesztőbb és nyomasztóbb, és sokkal érdekesebb lehet, hogy egy gyerek hogyan éli meg. Ezért kezdtem ennek a megírásába” – mesélte Bessenyei Gábor író.

Bessenyei Gábor nem Nyíregyházán született, de itt, vagy a város vonzáskörzetében él 14 éves kora óta, és ahogy mondja, minden fontos dolog itt történt vele. Találkozott már A hang kapcsán is közönségével. Sok gyerek első kérdése az volt, meg lehet-e élni manapság íróként? Nem feltétlenül gyógyító irodalomnak szánja a kötetet, inkább az olvasás megszerettetése a célja. Beszélt pályakezdéséről is.

„18 éves koromban volt egy pillanat – minden előzmény nélkül – elhatároztam, hogy novellás kötetet fogok összeállítani. Azelőtt nem próbálkoztam vele, de fejben már elkezdtem a novelláskötet címeit felsorakoztatni. Ez volt az első pillanat. Iskolás koromban jó fogalmazó voltam, de konkrét jele ennek nem volt, egy hirtelen vezérelt ötlet volt. Utána újságírással foglalkoztam, kapcsolatban maradtam főiskolán is az írással, és ez adta magát” – beszélt indulásáról Bessenyei Gábor.

Hol sorról sorra szenvedi meg mondandóját, máskor könnyen kirázza kisujjából ezeket a fikciós történeteket. Terveiben az szerepel, hogy mindkét nem számára érdekes, romantikus történeteket szeretne írni, mely a mai fiatalok problémáival foglalkozik. Hozzá is fogott egy újabb regényhez, de annyi időt elvesz tőle a népszerű TikTok-sorozat, meg egyéb webes jelenlét, hogy egyszerűen nincs ideje regényt írni.