A Hazátlanok a Szindbádban

A Hazátlanok c. felolvasószínházi előadást mutatják be 2021. október 20-án, szerdán 19 órától a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér Rendezvénytermében (Nyíregyháza, Színház utca 2.)

A produkció Kováts Judit azonos című, 2020-ban Artisjus Irodalmi Díjat nyert regénye alapján készült, s közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be szerelmi történetbe ágyazva. Annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akiket a 2. világháború befejezését követően Közép-Kelet-Európa országaiból szülőföldjéről elűztek, volt zsidó koncentrációs lágerekben, szögesdrót mögött őriztek, rabszolgaként adtak-vettek, megvertek, megaláztak, megkínoztak, meggyilkoltak, csak azért, mert németnek születtek.

A főszereplő, Lilli Hartmann 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, majd a háború befejeztével – édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival egyetemben – teljes jogfosztással sújtják, elveszik mindenüket, s először Szlovákia egykori legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd egy év rabság után a romokban heverő Bajorországba deportálják.

A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak.

Az előadást követően az alkotók háttérbeszélgetésre invitálják a közönséget, ahol többek között az alábbi témákról lesz szó: Hogyan lesz egy regényből felolvasószínházi produkció? A szöveg támaszai: a képi és zenei anyag. A traumákkal terhelt múlt feldolgozhatósága. A mese szerepe a befogadásban és feldolgozásban.

Az alkotók:

Lilli Hartmann - Dézsi Darinka, a Móricz Zsigmond Színház művésze

Kováts Judit író - Kováts Judit

narrátor - Kováts Dénes

zene, hang- és képkulisszák - Karap Zoltán,  Sas Szilárd, Molnár Máté   

dramaturg: Kováts Judit

rendező - Karádi Zsolt

 

Jegyek a Móricz Zsigmond Színház megszokott értékesítő helyein kaphatók elővételben is.