A hétvégén startol a Partiumi Magyar Napok

Az Identitas Alapítvány vezetője, Szőcs Péter nyitotta meg a sajtótájékoztatót és köszöntötte a jelenlévőket, mivel a Partiumi Magyar Napok ezzel egy újabb fejezetéhez érkezett. A 15. jubileumi kiadással a rendezvény tíz napja során több mint 150 programmal várja a szórakozni vágyókat. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere beszámolt arról, hogy a Tűzoltótorony 2005-ös felújítása során, már megfogalmazódott a Partiumi Magyar Napok szervezőinek a fejében, hogy egy kiváló helyszínként tudnák alkalmazni, amely az előző évek során gyakorlatban is megvalósult, hiszen számos színházi és bábszínházi előadás, valamint könnyűzenei koncertet szerveztek itt meg.

A polgármester elmondta, hogy Szatmárnémetiben minden olyan rendezvénynek helye van, amely értékteremtő és közösségépítő, mert kulturálisan ezáltal is fejlődik a város. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, a Partiumi Magyar Napok egyik megálmodója, szerint az ha egy rendezvény eléri a 15. kiadást és önfenntartóvá vált önmagáért beszél, mivel a szponzorok is tudják, hogy a felajánlott támogatásaik jó helyre kerülnek. Pataki gratulált a szervezőknek, akik idén is bebizonyították, hogy a közpénzekkel is kiállóan tudnak gazdálkodni, hiszen tíz napot színvonalas programmal tudnak megtölteni, amely a városturizmust is fellendíti.

Stier Péter, főszervező számokban szemléltette az idei rendezvényt, mint elmondta a PMN összköltségvetésének mindössze a 25 százaléka származik közpénzekből. A főszervezők mellett, 25 civil társszervező egyesület, valamint 90 magáncég támogatja a rendezvény létrejöttét. A főszervező abban is örömét fejezte ki, hogy évről évre több vállalkozó jelentkezik magától, hogy támogassa a rendezvényt. Stier arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény teljes programja ezentúl okostelefonon is elérhető, a FestivApp alkalmazás segítségével.