A hitelfelvétel akkor jó megoldás, ha konkrét célja van az adósnak
A hitelfelvétel akkor jó megoldás, ha konkrét célja van az adósnak

Pesuth Tamás közgazdász szerint az adósság, a hitel nem minden esetben negatív, hátrányos dolog, ha például konkrét tervek megvalósítására vesszük fel annak lehetnek pozitív hozadékai is. Tehát, ha a hitel összegéből az adósok építenek, fejlesztenek, befektetnek a szebb, jobb jövő érdekében annak lehet, sőt szinte biztos, hogy hasznos eredménye lesz.

Következő Generáció Európai Unió” – erre a névre keresztelték a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, amelyet az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatott be az Európai Parlament ülésén. A bemutatott terv szerint az Európai Bizottság egy nagyobb összegű hitelt venne fel, aminek egy részéhez a tagállamok vissza nem térítendő támogatás formájában  jutnának hozzá, a másik részéhez pedig kedvezményes hitel formájában.

Pesuth Tamás közgazdász a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, véleménye szerint a gazdaságpolitikai reformokat csak abban az esetben lehet megvalósítani, ha a legnagyobb költségvetési kapacitással rendelkező országok (például Németország) esetében is magatartásváltozás következik be.

Hozzátette, úgy látja, Németország esetében ez meg is történt, hiszen hajlandó arra, hogy a költségvetési és egyéb módszereken keresztül segítsen, szolidáris legyen a többi uniós állammal szemben.

A beszélgetés során elmondta, az adósság, a hitel nem minden esetben negatív, hátrányos dolog, ha például konkrét tervek megvalósítására vesszük fel annak lehetnek pozitív hozadékai is. Tehát, ha a hitel összegéből az adósok építenek, fejlesztenek, befektetnek a szebb, jobb jövő érdekében annak lehet, sőt szinte biztos, hogy hasznos eredménye lesz. Ha azonban a hitelt jótékonykodás, segélynyújtás céljából vesszük fel akkor a várható pozitív kimenetel valószínűleg el fog maradni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

hirado.hu