A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Nyíregyházán

A holokauszt roma áldozataira emlékeztek hétfőn Nyíregyházán, az Északi temetőben. Az augusztus 2-án világszerte tartott emléknap alkalmából rendezett megemlékezés közel három évtizedes hagyományra tekint vissza, és célja, hogy tisztelegjen azok előtt, akiket 1944-ben kényszermunkára hurcoltak vagy akik az auschwitzi gázkamrákban veszítették életüket. Az eseményen roma, zsidó, keresztény közösségek mellett a város képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.

1972-ben Párizsban augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjává nyilvánították. Azóta ezen a napon világszerte emlékeznek a roma áldozatokra, így Nyíregyházán is. Az Északi temető emlékművénél hétfőn azok előtt tisztelegtek, akik 1944-ben roma és zsidó származásuk miatt ideológiai alapon üldözésnek, kínzásnak vagy meggyilkolásnak voltak kitéve. A megemlékezésen Balogh Artúr, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntője után a város képviselői mondtak ünnepi beszédet.

„A hidak mindig is az összekapcsolódást, a közösséget, az összetartozást jelképezték, a leküzdhetetlennek tűnő távolságok feloldására, két pont között a legrövidebb kapcsolódási pont megalkotására tervezték őket, folyókon, völgyeken át. Lehetetlent nem ismerve időszakosan ugyan jöhetnek napok, mikor felégetik hídjainkat, de idővel mindig győz a józan ész. Ami összetartozott, az örökre összetartozik. Erről tesz tanúbizonyságot nekünk a magyarországi roma közösségekkel való évszázados közös múltunk is”

– mondta Szenti Tibor önkormányzati képviselő.

A képviselő hozzátette, a történelem során számos sötét napot éltünk át, sokszor engedve a megosztás erejének, mégis fontos, hogy lássuk és megértsük: az erőszak soha nem lehet megoldás, nem adhatunk teret az elnyomás, a kirekesztés és a diszkrimináció egyetlen formájának sem. A múlt borzalmainak felidézése mellett a közösségek közötti összetartás fontosságát is hangsúlyozta.

„A hídvető kimért nyugalmával és jobbító szándékával kell azonosulunk. A mi feladatunk a felégetett hidak újjáépítése, a meglévők tatarozása és új hidak emelése, hogy cigány és magyar, magyar és cigány egymást megbecsülve, elfogadva és tisztelve éljenek nemcsak egymás mellett, egymással. Szeretett városunkban éppúgy, mint hazánkban, itt, a Kárpát-medence szívében”

– emelte ki.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő az eseményen hangsúlyozta, 80 évvel ezelőtt gyalázatos tett volt az, amit az akkori német hatalom elkövetett ártatlan emberek ellen. A becslések szerint a roma népesség 10–20 százalékát pusztították el, és körülbelül 40–50 ezer romát hurcoltak el Magyarországról. A képviselő hozzátette, emlékezni és emlékeztetni kell a múlt szörnyűségeire, hogy azok ne ismétlődhessenek meg. Ma is háborúk dúlnak Európában és a Közel-Keleten, ezért rendkívül fontos, hogy a békét megőrizzük, hiszen élni csak békében lehet – zárta gondolatait.


 

Kapcsolódó galéria

Roma holokausztra emlékeztek 2024