„A humor egy olyan oldószer, amelynek nincs káros mellékhatása”

A Fázós lábú kis nyuszikáról, a Költő új verseiről, a kriptavalutáról és Besenyő Pista bácsi sok más eszmefuttatásáról szólt Laár András önálló estje kedden a Krúdy Kamarában. A VIDOR Fesztivál ezen programja sok érdeklődőt vonzott, akik az est végén a KFT egyik legismertebb slágerét – az Afrikát is hallhatták. Az előadás után készítettünk interjút a sokoldalú művésszel.

Abszurd estként tüntették fel a VIDOR Fesztivál programfüzetében Laár András előadását. A Karinthy-gyűrűs magyar humorista, költő, énekes, zeneszerző Besenyő Pista bácsiként lépett először a színpadra, ahol arról mesélt, hogy ő bizony mindent felfedezett. Később a Költő friss verseit olvasta fel, majd a gitáron adta elő a legújabb dalokat. Megérkezett Edebede bácsi is, aki a Fázós lábú kis nyuszika történetét mondta el, de a közönség azt is megtudhatta, hogy hogyan nyeli a nokedlit a kacsa. A karaktereket természetesen Laár András egy személyben vonultatta fel, a hallgatóság pedig hangos nevetéssel jutalmazta a humoros mondatokat.

 

„A humor az egy olyan oldószer, amelynek nincs káros mellékhatása, hanem csak feloldja a tudatnak a begörcsöltségeit, az ilyen becsomósodott nézeteket, mert ugye mindent képes kipukkasztani. Tehát még a legmagasabb dolgokra is lehet humorosan reagálni. Ez a baj, hogy a leges legtiszteletreméltóbb dolgokat is ki lehet röhögni, sőt a legtragikusabb dolgokat is. Minden szélsőség fölött még ott áll a humor, amely még akárcsak egy kesernyés megjegyzéssel, de az egészet übereli. Szóval nem véletlenül mondtuk mi a L’art pour l’art Társulatban annak idején azt, hogy a humor az a legfelsőbb igazság. Az összes igazság fölött még van egy humoros nézőpont, amiből az még vicces. Tehát a humor az egy nagyon komoly dolog, igaziból egy nagyon komoly dolog.”

Beleélem magam az előadásba, annyira, hogy én magam is szoktam nevetni – tette hozzá Laár András. Úgy fogalmazott, a nyíregyházi előadás nagyon jól sikerült, a közönséggel megvolt az interakció és fogékonyak voltak erre a típusú humorra.

 

„Én idáig már többször léptem föl új különböző produkciókkal az évek során Nyíregyházán. A lényeg az, hogy ez egy kedvező közeg. Az én beállítódásomhoz – amilyen az én karakterem művészileg vagy akár emberileg – nagyon illik a nyíregyházi közeg. Én úgy érzem, de eleve jól érzem magam itt, szeretek ide járni, szeretek elmenni ilyen helyekre, ami itt, Nyíregyházán van, volt, hogy családdal eljöttünk direkt, szóval szerintem ez egy jó hely, és úgy látszik, hogy a közönség is szimpátiával fogad engem, mert tessék, telt ház volt és nagyon nagy siker. Úgyhogy örülök, és érdekes, hogy ez a keleti országrész. Nem gondolná az ember, hogy a keleti országrészben éppen van egy ilyen szellemileg fogékony közeg. Ez van Miskolcon és egyébként Debrecenben is.”

 

Az est tökéletes lezárását a KFT Afrika című dal alapozta meg, mely jelezte, az előadás szinte mindent tartalmazott, ami Laár András. Benne volt a humorista, az énekes, a költő, a dalszerző. A Krúdy Kamara még szombatig többször nevetéstől lesz hangos, a szerdai Férfi és nő 4x után a közönség csütörtökön a Tulipán zenés vígjátékot, pénteken a New York-i komédia című vígjátékot, szombaton pedig a PAN-Kreátorok nevetésterápiát tekintheti meg.