A húsvéti nyusziról az ünnep után is gondoskodni kell

Húsvét közeledtével Magyarországon nyulak százezreit értékesítik. A gyerekek gyakran kikönyörgik szüleiktől az élő nyuszit, s a szülők sokszor döntenek úgy, hogy megveszik az ünnepre a kis állatot. A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány munkatársai a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet.

 

AZ ÜNNEP UTÁN IS GONDOSKODNI KELL A NYUSZIKRÓL

 

Az Állatbarát Alapítvány munkatársai nem javasolják, hogy bárki csupán a húsvéti ünnepre élő nyulat vásároljon. Az állatokkal ugyanis az ünnep után is törődni kell, ezt viszont sok gyermek már nem szívesen teszi meg.

– Mint minden állat, a nyúl, a kis csirke és a kis kacsa is felelősséggel jár – mondta Raska Andrea, az Állatbarát Alapítvány Állatotthonának vezetője. – Ezek az állatok is gondoskodást, állatorvosi ellátást igényelnek. Ráadásul a gyerekek érdeklődése egy idő után elmúlik, megkopik az új kis kedvenc varázsa, más elfoglaltság után néznek, és sokszor tapasztaljuk, hogy a húsvétkor megvásárolt kis nyúl, csirke és kacsa az utcán, a mezőkön vagy menhelyeken kötnek ki.

 

FONTOS A FELELŐS ÁLLATTARTÁS

 

Az Állatbarát Alapítvány munkatársai azt mondják: ha valaki mégis megveszi húsvétra az élő nyulat, figyeljen oda az ellátására. Bár a gyerekek körében a pici állatok a legnépszerűbbek, legtöbbjükről tudni kell, hogy annyira korán választották el őket anyjuktól, hogy nem biztos, hogy életben maradnak. Érdemes tehát legalább 1 hónapos nyulat választani, aki már átszokott a szilárd takarmányra. A nyulakat kültéren napsütéstől védett helyen kell elhelyezni, télen pedig szénával jól megrakott kuckót kell számukra biztosítani, amely megvédi az állatot a hidegtől. A nyulak lakásban legegyszerűbben lecsatolható dróthálós nyúlketrecben tarthatók, amelynek tágasnak, legalább hatszor akkorának kell lennie, mint egy kifejlett állat. A kis nyulak számára 20–30 fok, a felnőtt állatok számára pedig 15–20 fok a megfelelő hőmérséklet. Fontos a nyulak megfelelő táplálása is, emésztőrendszerük ugyanis nagyon érzékeny, s ha nem megfelelő ételt kap, könnyen megbetegedhet. A nyuszik előtt mindig legyen tiszta víz és folyamatosan álljon rendelkezésre jó minőségű széna. Hetente többször is nyúltáppal kell etetni, kiegészítő takarmányként pedig zöldségeket kaphatnak. A nyulaknak folyton növő metszőfoguk miatt arra is szükségük van, hogy folyamatosan kapjanak rágcsálnivalót.

F. A.