A Kállay-házban ülésezett Nyíregyháza Idősügyi Tanácsa

Kihelyezett ülést tartott hétfőn a város Idősügyi Tanácsa a Kállay-házban. A napirendi pontok között szerepelt az autóbuszvárók árnyékolási lehetőségeinek megvitatása mellett egy beszámoló a Polgárőrség feladatainak ellátásáról, valamint meghallgathatták, hogy Nyíregyháza mennyire gyalogosbarát település. De szó volt még a Mozdulj Nyíregyháza! program idősekre vonatkozó lehetőségeiről, valamint egy-egy előadást is meghallgathattak az Öregedés Művészete előadássorozat és a „Meséld el nekem” című pályázat alakulásáról. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

A rendezvény házigazdája Telepóczkiné Farkas Márta, a nyíregyházi Idősügyi Tanács titkára volt, aki szerkesztőségünknek így kommentálta az eseményt: – A Kállay-ház adott otthont az aktuális júliusi ülésünknek, a Kulturális Negyed történelmi hangulatot árasztó, szépen felújított épületében találkoztunk a meghívottakkal.

Buszvárók árnyékolása

Ami a témákat illeti, az autóbuszvárók árnyékolási lehetősége volt az első napirendi pont. Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője és Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. igazgatója segített minket a közös gondolkodásban. A megoldásokhoz a legkritikusabb helyszínek feltérképezése és ennek alapján a növények kihelyezése várható. A munkához a főépítész bevonása is szükséges. Petró Árpád szerkesztőségünknek azt mondta: – Nekünk a lakossági problémajelzések alapján történő feladatmegoldások elsődlegességet élveznek. Ezek közül is kiemelkedően megfontolandók az Idősügyi Tanács felvetései, hiszen az ő kéréseik mögött sokéves tapasztalat van. A buszvárók árnyékolása kapcsán több megoldás is lehetséges, talán a legkivitelezhetőbb a magasabbra növő cserjék és fák ültetése. Bár azt látni kell, hogy lassan problémákba ütközik a faültetés, ugyanis a szilárd burkolatok jelentős mennyisége és a szint alatti közművesítés sok esetben korlátozza a lehetőségeket. De mi azon vagyunk, hogy minél nagyobb mértékben eleget tudjunk tenni a tanács kéréseinek, ahol csak lehetséges.

550 polgárőr

Beszámolót hallgattak meg a tanács tagjai Bordás Bélától, a Közbiztonsági Közalapítvány kuratóriumi elnökétől a Polgárőrség munkájáról. A városban 550 polgárőr teljesít szolgálatot. Az ülésen megjegyzésként elhangzott: a vendéglátó egységek környékén nem megfelelő hulladék- és szemétkezelés tapasztalható.

Újrainduló tánc és előadások

2021. szeptember 20-tól remény van arra, hogy újraindul a Szenior örömtánc a pandémia előtti időszakhoz hasonlóan, de marad az online közvetítés is Hornyák Enikő városi sportreferens szándékai szerint. Bene Ágnes, a Debreceni Egyetem EÜ Karának tanársegéde a vírushelyzet miatt elhalasztott „Öregedés Művészete” c. előadássorozathoz hozott gazdag témakínálatot. Ehhez a tanács javaslataiból is elhangzott néhány, a szeptembertől újrainduló program ezekből meríthet.

Még beküldhetik a „meséket”

A Meséld el nekem! című pályázat 2021. évi beérkezett írásairól dr. Ulrich Attila alpolgármester adott tájékoztatást. Huszonnyolc pályázat érkezett be, a zsűrizés augusztus 20. után várható. Az Idősügyi Tanács felhívja a figyelmet, hogy az augusztus 20-ig beérkező pályázatokat még befogadják!

Az Idősügyi Tanács megszavazta, hogy meghívják a diákpolgármestert az elkövetkező üléseik egyikére a különböző korosztályok közeledésének érdekében.