A Kállayak múltja és jövője – Emlékkonferencia a Kállay-házban
Fotó: Szarka Lajos

A Kállay Gyűjtemény újdonságairól, a 21. századi emlékhelyekről és a Kállay család történelmi szerepéről szólt a Kállay-házban szervezett pénteki emlékkonferencia. Az alapítás 30. évfordulóján rendezett ünnepségsorozat része volt az esemény, melynek résztvevője volt a történelmi család több mai képviselője is.

 

A Nyíregyháza Kulturális Negyedében működő Kállay Gyűjtemény nemcsak hogy nemzeti kincs, de határainkon túl is számon tartják azokat az évszázados emlékeket, történelmi dokumentumokat, melyeket 2020-tól már méltó módon és helyen őriz a város. 

„A Kállayak fognak a saját családjukról, idevaló kötődésekről beszélni, és olyan szakemberek, akik arról szólnak, hogy mit is jelent a Kállay Gyűjtemény, mi van itt, milyen új szerzemények kerültek ide az elmúlt években. Csupa olyan dolog, mely mélyítheti és erősítheti a Gyűjtemény helyét Nyíregyházán, és az országban, de fontos a kapcsolat a Kállay család jelenleg Magyarországon élő tagjaival is, akik időről időre megjelennek, és figyelik az intézmény működését, aminek én nagyon örülök, hiszen az ő családjuk története látható itt, a Kállay-házban” – jelezte az esemény aktualitását az alpolgármester, dr. Ulrich Attila.

Meglepő, de igaz, hogy a Kállay család – különösen annak nagykállói ága – évszázadok távlatából még mindig tudja újabb és újabb adománnyal gyarapítani e párját ritkító gyűjteményt. Ma is egy könyvcsomaggal érkeztek, melyben található pl. egy 17. századi török történelmi kötet is.

„Útlevelek. Többek között Kállay Miklósnak az 1937-es útlevelét is két évvel ezelőtt megkapta a Kállay Gyűjtemény. De felsorolhatnék olyan képeket is, amelyekről eddig nem is volt tudomásunk. Pl. a Kállay-ház építtetőjének, Kállay Rudolf fiának, ifj. Kállay Rudolfnak az I. világháborús katonafotója. Neki nagyon rövid volt a katonai pályafutása, hiszen rögtön a világháború kirobbanásakor orosz hadifogságba esett, és kuriózum ez a fotó. De olyan fotóhoz is sikerült hozzájutnunk, amely egy vizitkártya Kállay Emánuellel, aki 1948-ban volt nemzetőr parancsnok Szabolcs vármegyében” – tájékoztatott dr. Holmár Zoltán, a Kállay Gyűjtemény történésze.

A Kállay Gyűjtemény munkatársainak nagy felelőssége van abban, hogy ne csak megőrizzék, de népszerűsítsék is ezeket a kincseket. Folyamatosan szerveznek múzeumpedagógiai és andragógiai foglalkozásokat, így teszik élményszerűvé a múzeumi anyagot.

A Kállay család napkori, Erdélybe elszármazott, református ágának képviselője, Kállay László unokája is tartott előadást, aki azzal büszkélkedett, hogy nagyapja végigharcolta a II. világháborút egészen a budavári kórházig.

„A mondás úgy tartja, hogy a nehéz idők erős embereket csinálnak, és az erős emberek pedig létre tudnak hozni sajnos gyenge embereket, és a gyenge emberek pedig nehéz időket teremtenek, és a körforgás így ér körbe. Az elmúlt 100–200 év nemcsak a családom, hanem Magyarország és Közép-Európa történetében nem tette lehetővé, hogy könnyű idők legyenek, és a nehéz idők erős embereket hoztak létre” – fogalmazott előadása kapcsán Kállay Benjámin.

Az emlékkonferencián emléklapokat adott át a gyűjteményt támogató családtagoknak, Kállay Miklósnak, Helénnek, Kristófnak, Krisztiánnak és Dénesnek Dohanics László, a Gyűjtemény vezetője.

Kapcsolódó galéria

Kállay emlékkonferencia 20230505