A következő hetekben figyeljen a múzeumokra, megéri!

– A Múzeumok Őszi Fesztiválján a restaurátor műhelyt is kinyitjuk, és ami titok van benne, azt megmutatjuk a látogatóknak, még a műhelytitkokra is fény derül a következő hetekben a Jósa András Múzeumban – erről számolt be Bene János kedden Nyíregyházán. Az igazgató arról adott hírt, hogy a Benczúr téri intézmény és a nyíregyházi skanzen is kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, és ebből az alkalomból még a restaurátorok boszorkánykonyhája is megnyílik a látogatók előtt. Másrészt egy bőröndbe pakolva igény szerint akár Jósa András személyes tárgyait is elviszik az iskolákba. A belvárosi múzeumban a következő 7 hét alatt 9 programra invitálják az érdeklődőket.

 

Minden korosztályt megszólítanak

 

Román Ágnes elmondta, a rendezvények egy része az érdeklődőknek szól, de természetesen egy-egy tematikus eseménnyel szeretnék a szakembereket is megszólítani. A programok október elsején egy várostörténeti sétával kezdődnek. Október 10-én pedig múzeumpedagógiai évnyitóval folytatódnak. Október 18-án és 28-án az elmúlt évtizedek legfontosabb politikai eseményeit megidézve Korszakot-váltanak, és október 25-én pedig izgalmas Androidok jönnek a múzeumba. A fesztivál novemberben is tartogat még két eseményt. November 2-án Reményik esetet tart Hűvösvölgyi Ildikó, november 3. és 11-e között pedig múzeumi módra invitálják majd a látogatókat az intézménybe. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Azt szeretnénk, hogyha még szélesebbre tudnánk tárni a múzeum kapuját és még többen bejönnének a múzeumba, látnák azt a tárgyközeliséget és a tárgyakon keresztüli tudást, át tudnánk adni az embereknek – mondta Román Ágnes, múzeumpedagógus.

 

A Múzeumfaluban is színes lesz az ősz

 

A Múzeumfalu eseményeiről Szabó Sarolta számolt be. Az igazgató elmondta, szeptember utolsó két napján a népmeséké lesz a főszerep a skanzenben. Október 7-én a múzeumpedagógusoknak szerveznek információs napot, október 14-én pedig óvodapedagógusokat várják. Október 28-29-én a műhelysort töltik meg élettel. Az őszi szünetben pedig speciális gyermekmegőrzőt indít a Múzeumfalu. 

– November másodika és negyedike között egész napos programot tudunk nyújtani. Természetesen ebbe beletartozik az étkezésnek is a biztosítása, de hát emellett arra is figyeltünk, hogy megismerkedjenek a gyerekek és élményeket szerezzenek a Sóstói Múzeumfaluban. Olyan programokat kínálunk, amiben sok nevetés, sok játék lesz, miközben alapvető ismereteket is kapnak majd – tette hozzá Szabó Sarolta.

Az őszi fesztivál a Márton-nappal zárul Sóstón. Ez az idei szezonjuk záró akkordja is. A családi napon természetesen egész nap játékos és mulatságos programokkal várják majd a látogatókat.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)