A legjobb természetfotók láthatók Nyíregyházán

 

Menekül a búvár a cápa elől, cammog a medve a hóban, és őzre támad egy hiúz. Lélegzetelállító pillanatok láthatók a Váci Mihály Kulturális központban kiállított tablókon. A képeket a legjobb magyar természetfotósok készítették és a szabolcsi megyeszékhelyen is rögtön rajongókat szereztek maguknak.

Nekem ez a kép tetszett a legjobban, mert itt azt látjuk, hogy a fotós elkapta azt a pillanatot, amikor a hiúz elkapja a zsákmányát. Ez egy nagyon izgalmas kép.

– mondta Pető Izabella, a Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium diákja.

Fantasztikus utazásra invitál

A kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg, melyen dr. Ulrich Attila mondott köszöntőt.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Kohut Árpád

Az alpolgármester azt mondta, fantasztikus utazásra invitálnak ezek a lenyűgöző pillanatok.

Hogyha az ember eljön és megnézi, akkor elutazhat. A gondolataiban legalább. Egy olyan világba, amely létezik itt a Földön, de nincs lehetőség eljutni oda. Egyrészt ezért, másrészt ezek mind pillanatok. A fotókiállításokon el szoktam mondani, hogy ez mind pillanat, de már semmi sincs úgy, ha visszamennénk. Akár két nap után megváltozik, ami akkor látszott. A halak már nincsenek ott, a madarak már nincsenek ott. A növények megváltoztak, elmúlt már ez a körforgás, mint amikor fotózták.

– tette hozzá Ulrich Attila.

A legjobbak képei érkeztek Nyíregyházára

A Naturart, a Magyar Természetfotósok Szövetsége 25. alkalommal hirdette meg Az Év Természetfotósa pályázatot. Erre 3000 alkotás érkezett.

A világ minden táján fotóznak a magyar fotográfusok és a 3000 pályamunkából kiválogattak körülbelül 120-at, a legjobbakat, 53 alkotótól. Ezek láthatók itt az aulában, az emeleti galérián.

– fogalmazott Lázár István, közművelődési szakember. Nyíregyházán így a díjnyertesek mellett azokat a fotókat is láthatják az érdeklődők, amelyeket kiválogatott az elismert nevekből álló szakmai zsűri.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Kohut Árpád

A kiállításon beszédet mondott Gajdos László. Az állatpark igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem ritkán még az életüket is kockáztatják azt alkotók, hogy ilyen fotók készülhessenek. Másrészt arra is felhívta a figyelmet, hogy a fotók mementók is, arra szólítanak fel, hogy óvjuk az állat- és növényvilágot.

Gyakorlatilag hihetetlen szerencse kell hozzá, türelem és figyelem, hogy elkapd a sétáló medvét, vagy a prédáján lakmározó hiúzt. Nekem ez az igazi élvezet és ezeket a természetfotókat szeretem.

– tette hozzá Gajdos László. Az Év Természetfotósa kiállítás ingyenes és január 14-ig látható Nyíregyházán.

Z. Pintye Zsolt