A legsikeresebb év

Idén is szolgált új látványossággal a látogatóknak a Nyíregyházi Állatpark. 2015-ben a Viktória Házat fedezhették fel a Sóstói kertbe látogatók, amelyben a különleges és bizarr külsejű állatok kaptak helyet. A vendégek a tavaly év végén átadott épületben bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba, a sörényes hangyász család és a halálfejes majmocskák életébe, s bár a létesítmény főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, a vendégek láthatnak ázsiai és afrikai fajokat is, amelyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll.

 

SOK KÜLÖNLEGES ÁLLAT SZÜLETETT

 

Idén is szép számmal volt szaporulat az állatparkban, 173 állatcsemete látott napvilágot. Az idei év sztárja az afrikai elefántborjú volt, aki a látogatók javaslata alapján a Kito nevet kapta. De szenzáció volt a kis törpevíziló és a borjúfóka születése is, s a világ legnagyobb macskáinál is kopogtatott a gólya: szibériai tigrisek is születtek. A Nyíregyházi Állatparkra idén 430 ezer látogató volt kíváncsi, ami egy 120 ezer lakosságszámú városban igen nagy eredmény, s emellett a Sóstói kert a leglátogatottabb vidéki állatkert és Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye.

 

EURÓPA LEGJOBB ÁLLATKERTJE

 

A Nyíregyházi Állatpark 2015-ben kitüntető címmel is büszkélkedhet: az 500 ezer látogató alatti állatkertek kategóriájában két dán állatkerttel holtversenyben Európa legjobb állatkertje lett.

– Erre a címre nagyon büszkék vagyunk. Megdöbbentünk, amikor meghallottuk a hírt, nagyon jól esett, de meglepetés volt számunkra, mert erre nem hajt az ember, csak megtörténik a minősítés – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. – Tudtam, hogy járnak itt minősítők, akik megnézik a munkánkat, hogyan működik a park, de azt nem reméltem, hogy a legtöbb pontot mi kapjuk két dán állatkerttel közösen; holtversenyben hárman egyforma pontszámmal végeztünk az első helyen. Hogy mondjam… Nem tudom, hova tudunk innen tovább fejlődni, de igyekszünk.

A Nyíregyházi Állatpark egy másik kitüntető címmel is büszkélkedhet: Fogyasztóbarát Vállalkozás lett. Ezt az elismerést alig tucatnyian birtokolják ma Magyarországon.

 

2016-BAN IS ÚJ LÁTVÁNYOSSÁG VÁRJA A LÁTOGATÓKAT

 

Az állatparkban már készülnek a jövő év látványosságára. 2015-ben megtartották az Andok világát bemutató épületegyüttes műszaki átadását. A tavasztól a nagyközönség számára is látogatható állatbemutató igazi meglepetése, hogy az újonnan beköltöztetett tapír mama már új lakóhelyén hozta világra csöppségét.

F.A.