A lengyel-magyar barátságot ünnepelték Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban
Az idei, pénteki eseményen több testvér- és partnervárosunk delegációja is jelen volt.

Újra megünnepelték Nyíregyházán a lengyel-magyar barátságot. Ennek 2007 óta hivatalosan dátuma is van a naptárban országgyűlési határozatok alapján: március 23-a. A városi rendezvénynek is van hagyománya, melyben a lengyel nemzetiségi önkormányzat (élén Bárkányi Tamással) a városi önkormányzattal közösen a főszervező. Az idei, pénteki eseményen több testvér- és partnervárosunk delegációja is jelen volt.

A magyar mellett természetesen a lengyel himnusz is elhangzott a Váci Mihály Kulturális Központban tartott ünnepségen. E napon a két nemzet közötti, évszázadok óta meglévő kapcsolatot ünnepeljük és erősítjük – így fogalmazott köszöntőjében Nyíregyháza polgármestere.

Számíthatunk egymásra

Dr. Kovács Ferenc beszédében egyaránt utalt közös történelmünkre és annak városi vonatkozásaira. 

Ezek a történelmi emlékek, a közös történelmünk dicső vagy sötét napjaiban is egy tanulságot szolgáltatnak a mának, hogy a két nemzet mindig számíthatott egymásra. S azt gondolom ez most is így van. A másik tanulsága a történelem felidézésének, hogy ezt a hagyományt ápolnunk kell és át kell örökítenünk az utánunk jövő generációnknak.

– fogalmazott a polgármester.

Kedvelnek a lengyelek

A polgármester hozzátette: örül, hogy mindhárom lengyelországi testvér- és partnervárosunkkal kiváló a kapcsolat kulturális, sport, gazdasági és kiemelten turisztikai területen, hiszen a lengyel turisták 7-8 évvel ezelőtt visszatértek Sóstóra, s jelenleg is a harmadik legfontosabb küldő országa e szempontból Nyíregyházának. Az élő kapcsolat szerepét a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja is megerősítette, aki szerint a barátság napja jelképes, és épp a városokon keresztül működik a mindennapokban. Marcin Sokolowski szerint:

Ez a dátum, március 23-a egy szimbolikus nap. De úgy gondolom, hogy ez 365 napot foglal magában egy évben, és ez így van már majdnem ezer éve. Ez a barátság valójában él, működik.

Kiterjedt kapcsolatok

Ami Nyíregyházát illeti, a nemzetközi kapcsolatrendszer kiemelt tagjai a lengyel települések. Rzeszów városával már közel három évtizedes a kapcsolat, míg Bielsko Bialával hivatalosan alig egy esztendős. E települések delegációinak vezetői éppúgy ünnepi köszöntőt, egyben köszönetet mondtak Nyíregyházának a vendégszeretetért, mint Gorlice polgármestere, Rafal Kukla, aki egy városáról szóló fotókiállítást is megnyitott a rendezvényt megelőzően a kulturális központ harmadik emeletén.

A Jókaisok nyertek

A barátság jegyében Nyíregyházán 10 éve szervez a Bem József nevét viselő általános iskola egy játékos megyei csapatvetélkedőt, melyet ezúttal a Jókai Mór Református Általános Iskola Robert Kubicáról elnevezett csapata nyert a kállósemjéni és a kálmánházi diákok előtt, Ilyés Gábor felkészítő tanár vezetésével. A díjátadót követően a rzeszowi zeneművészeti Középiskola Reisha Triója, majd a Szabolcs Néptáncegyüttes adott műsort. Az ünnepség csúcspontjaként pedig a 2016-ban egy minősítő versenyen ezüst fokozatot szerzett nyíregyházi Lengyel-Magyar Dalárda énekelt mindkét nyelven Pappné Szabó Ella vezetésével.

Kapcsolódó galéria

Lengyel-magyar Barátság Nap 2019