A levegő tisztaságáért közösen kell cselekednünk!
A levegő tisztaságáért közösen kell cselekednünk!

Mint ismert, nyáron megalakult a Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal. Az érdekegyeztető fórum szakmai véleményező és javaslattételi joggal rendelkezik, s bár a járványidőszak ezt is nehezítette, dr. Ulrich Attila alpolgármester, Fekete Éva, a Zöld Akciócsoport egyik alapító tagja, a „Ne füstölj csoport” képviseletében Rimóczi József, valamint Rozinka Zsolt Illés, a kormányhivatal főosztályvezetője egyeztetett múlt pénteken. A téma a levegőminőség volt.

– Az önkormányzat tartja az adott szavát, mely szerint a szakmai, civil szervezetekkel folytatni szeretné az együttműködést. Ennek újabb jele, hogy a működési szabályzatban megfogalmazott ülésszámon felül is találkoztunk a szervezet képviselőivel, s fontos kérdéseket vitattunk meg múlt héten – tájékoztatott kérdésünkre dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Hasznos párbeszéd

– Igazán hasznos párbeszéd volt: egyrészt tájékoztattuk őket a jelentős, jövőre már a megvalósulás fázisában lévő, a levegő minősége kapcsán megszületett határokon átívelő projektről, és sok dologban egyetértettünk. A célunk közös: csökkenteni a levegő szennyezettségének mértékét a városban, amihez egyszerre szükséges a tényfeltárás, helyzetelemzés, a szemléletformálás a legkisebbektől kezdve, valamint az azonnali cselekvés ellenőrzések formájában is – tette hozzá.

Bővülő adatsor

– Úgy gondoltuk, még idén elengedhetetlen a találkozás, hiszen a fűtési szezon jó része még előttünk áll, és mint ismeretes, a helytelen és szabálytalan tüzelés nagyban hozzájárul városunk rossz levegőminőségéhez – ezt már Fekete Éva fogalmazta meg kérdésünkre. A Zöld Akciócsoport egyik alapítója (mely csoport a kerekasztal egyik tagja) azt mondta, részletes tájékoztatást kaptak az önkormányzattól arról, milyen fejlesztéseket tervez a város a levegőminőséggel, annak monitorozásával és javításával kapcsolatosan. – Megtudtuk, hogy az önkormányzati projekt keretében 70 szenzoros levegőminőség-mérő áll szolgálatba tavasszal, s egy új automata mérőállomás, ami PM10 mérésére lesz alkalmas, valamint egy e témával foglal­kozó levegő iroda is. Csoportunk lakossági összefogással már hét levegőminőség-mérő szenzort telepített, melyek a szálló por koncentrációját mérik, és melyeknek adatai bárki számára elérhetőek jelenleg is. Az önkormányzat által tervezett szenzorhálózat célja, hogy lokalizálják a szennyezőket és fellépjenek annak megszüntetése érdekében.

Rossz autós szokások

– Mi két fő problémát látunk: az egyik a közlekedésből, a másik a lakossági fűtésből származó szennyezés. Mindkettő mérsékelhető megfelelő hozzáállással, hiszen javarészt rossz beidegződésből fakad. Ami a járműveket illeti, az egyik legkárosabb kibocsátási forma, mikor nyáron a hűtés, télen a fűtés miatt járatják, például az oktatási intézmények előtt akár negyedóráig is várakozva az autókat. Az elindulások előtti motormelegítés is csak kényelmi szempont, fölösleges, indokolatlan szokás. Németországban, Ausztriában a motor tartós, álló helyzetben történő járatását már több éve büntetik! Az egyik műszerünk egy óvoda mellett van telepítve, így jól látszik az adatokon, hogy a reggeli és délutáni időszakban, mikor hozzák és viszik a gyerekeket, nagymértékben nő a károsanyag koncentrációja a levegőben. Ezek a szennyeződések pedig, a szálló porra tapadva ott is maradnak az ovi környékén, s a kicsik egész nap ebben a szennyezett levegőben játszanak.

Illegálisan és szabálytalanul fűtenek

– A lakossági fűtésről szólva: a legális, de nem szabályos, valamint az illegális eszközökkel történő fűtés egyaránt probléma. Kevesen tudják, de az OSB lap, attól, hogy fa, még hulladéknak, nem pedig tüzelőanyagnak minősül. Elégetésével, a ragasztóanyagok miatt az egészségre káros anyagok kerülnek a levegőbe. Az önkormányzat lépéseket tesz, hogy a kormányhivatal illetékes főosztályával együtt feltérképezze a problémák forrását és fellépjen például azokkal a bútorgyártókkal, vállalkozásokkal szemben, akik illegálisan értékesítenek ilyen hulladékot. Látjuk a közösségi platformok városi csoportjaiban, hogy sokszor építési hulladékként keletkezett fát ajánlanak fel ingyen elvihető tüzelőként, vagy a kivágás fejében koros fákat hirdetnek szintén tüzelőnek. Jó tudni, hogy a koros fák kivágása még magánterületen is engedélyköteles, továbbá nem minden fafajta és nem minden minőségű fa fűtőértéke magas, miközben elégetésükkel kerülnek a káros anyagok a levegőbe. A legjobb lenne a szilárd tüzelőanyagokról áttérni másfajta fűtésre, de tudjuk, hogy ez részben szociális kérdés is. Ám az odafigyelés mindenkitől elvárható, mindannyiunk egészsége érdekében! – emelte ki Fekete Éva.

A lakossági fűtés a probléma forrása

Rozinka Zsolt Illés, a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője szintén örömmel nyugtázta a közös gondolkodást a megoldásokért, majd kijelentette, egyértelmű, hogy a lakossági fűtés adja a döntő részét a szennyezéseknek. – 2010-ig a forgalmas Széna tér mérőállomásán a reggeli-délutáni forgalmi csúcsok hatása kimutatható volt, ma már szinte lehetetlen. Lokálisan, rövid időszakokra persze okozhat levegőminőség-romlást a közlekedés is, de a probléma több mint kétharmadát a lakossági fűtés és egyéb égetések adják. A fő gond, hogy szinte mindent elégetnek, sokan nem is tudják, hogy a fa ablakkeret, a megmaradt OSB lap is ugyanolyan hulladék, mint a petpalack, textil és gumi. Ugyancsak probléma, ha nem megfelelő a kéménymagasság, az átszellőzöttség, ha nedves a faanyag, ami nagy füstképződéssel jár, s egyébként még a hatékonysága is rossz ezeknek. A helyzet az, hogy a lakossági tüzelő berendezésekre nincs határérték: csak azt nézheti a hatóság, hogy hulladék vagy nem, amit égetnek. De már azt sem vizsgálhatja, hogy nedves-e a fa vagy sem...

A füst alattomosan dolgozik

– Sokan elbagatellizálják a problémát, mivel nem látszik a füst... Pedig egyértelműen kimutatható, ahogy hazaérnek az emberek, a mérőállomás értékei délután hattól este tízig meredeken emelkednek. Egy látványos példával élve: ha fél óráig fűt valaki a hulladékkal, mértékét tekintve olyan, mintha sok száz kamion bő gázzal nyomná ki a füstöt az udvarán. S ami még rosszabb, nem is rá, hanem a szomszédjaira hat igazán a végeredmény, ott csapódik le. S azt már régóta tudjuk, hogy mindez felerősítheti a légúti megbetegedéseket, hosszú távú hatásai rákkeltőek, s még sorolhatnánk.

Fel kell deríteni a forrásokat

– Azért elindultunk közösen egy úton: a legfontosabb mindannyiunk szerint a források feltérképezése és kiiktatása, hiszen információink szerint a kezelt fahulladékot többen ilyen céllal árusítják. Sok száz olyan vállalkozás van a környéken is, melyek bútorgyártással, lapszabászattal foglalkoznak, s mivel a hulladékgazdálkodási feladataink bővültek, elkezdtük ezeket fokozottabban ellenőrizni. Novemberben tucatnyi helyen voltunk, s volt, ahol nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy mi lesz a keletkezett hulladék sorsa... Itt már el tudjuk indítani a hivatalos eljárásokat. De a pontos információkra szükségünk van, hiszen nem lehet néhány munkatársunk egyszerre rengeteg helyen. Így várjuk a lakosság jelzéseit a 24 órás ügyeletünkre telefonon, valamint e-mailben egyaránt. A rendszám alapján is fel lehet göngyölíteni a forrást: az eladó céget fel lehetett térképezni a szállítás alapján, ezért szorgalmazzuk a konkrét bejelentéseket. A nyíregyházi önkormányzati projekt is jónak ígérkezik, hiszen 70 műszerrel már nagyobb eséllyel tudjuk feltérképezni a problémák helyét, s akkor több hatósággal összefogva lehet komplex ellenőrzést végezni – részletezte a főosztályvezető.

Stratégiai szemlélettel

Dr. Ulrich Attila mindehhez hozzátette, a szemléletformálás az egyik sarkalatos pont, amivel küzdeni lehet a probléma ellen – ebben is mindegyik fél egyetértett. Az alpolgármester jelezte, a város egyébként is ilyen szemlélettel tervezi a stratégiákat: a heti közgyűlés egyik témája például a Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv, s a 2030-ig szóló tervezés egyik lényege, hogy legalább 40 százalékkal igyekszik Nyíregyháza csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét – ez a szemlélet sem új, hiszen egy 2014-es szándéknyilatkozat is támogatja. S akkor itt most nem szólunk részletesen az önkormányzati és oktatási intézmények energiahatékonysági projektjeiről (részben a napelemekre is gondolva), a zöld buszokról, a polgármesteri fásítási programról – s még folytathatnánk a sort.

Fő a felvilágosítás

Az alpolgármester kiemelte, vizsgálják, hogy az önkormányzatnak milyen eszközei lehetnek például az óvodák előtt haszontalanul pöfögő gépjárművek jelenségének visszaszorítására. Szerinte nem a büntetés az elsődleges, hanem elsősorban a figyelmeztetés, s még inkább a szemléletformálás. – Ezt viszont igazából a legkisebbeknél kell kezdeni, ahol még nincs meg a rossz beidegződés, így juthatunk el a családokhoz is. Ezért abban egyeztünk meg, hogy január végén, február elején leülünk az óvodavezetőkkel közösen, és igyekszünk széles körben terjeszteni az információkat. Ezt a Zöld Akciócsoport is pozitívan fogadta. S amikor működésbe állnak a projekt keretében elhelyezett műszerek, a nagy mennyiségű adat alapján lehet további akcióterveket készíteni – mondta.

Tegyünk magunktól, magunkért!

Viszont addig sem tilos – a tárgyalópartnerek erre egyaránt felhívták a figyelmet – magunktól cselekedni. A hozzáállás ugyanis kulcskérdés. Mert hiába a sok adat, a helyzetelemzés, a szennyezések lokalizálása, az illegálisan árusítók vagy használók felderítése, akár büntetése, vagy a felvilágosítás, mindez csak akkor fog működni, ha nő az odafigyelés szintje. A tudatossággal ugyanis sok minden elkerülhető, megelőzhető. A magunk részéről ehhez azzal járulunk hozzá, hogy folytatjuk az akciócsoporttal már tavaly elkezdett cikksorozatunkat, melynek a fentebbi is része volt.

Itt lehet bejelentést tenni

Aki szeretne közös érdekünkben a zöldhatóságnál bejelentést tenni, ezeken az elérhetőségeken teheti meg: zoldhatosag@szabolcs.gov.hu, 06-42/598-930, 06-30/620-7007.