A lyoni világdöntőig viszi a Nyíregyházán gyakorolt fogásokat
Nagyinterjú közölt a Nők Lapja a nyíregyházi négycsillagos superior Hunguest Hotel Sóstó séfjével Kelemen Rolanddal. A sikeres mesterszakács a Bocuse d’Or világdöntőjében mérheti össze tudását. Tavaly márciusban Kelemen Roland és csapata a hatodik helyen végzett a norvégiai Trondheimben megrendezett európai fordulóban, és egy különdíjat is nyert. Január 26-án immár ismét Lyonban, a világdöntőben mérheti össze tudását a magyar csapat a világ élvonalával.
A Nők Lapja rögtön egy visszaemlékezéssel kezd, a Bocuse d’Or versenyt ugyanis Széll Tamás ismertette meg igazából a magyar közönséggel. A DunaTV egyik sztáraugyanis 2016-ban megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenyének európai válogatóját.
A világdöntőt mindig Lyonban rendezik meg, ezen eddig Dalnoki Bence érte el a legnagyobb eredményt, amikor két évvel ezelőtt a bronz szobrot hozhatta haza (Széll Tamás akkor coach-ként volt jelen a csapatban) – emlékeztet a Nők Lapja.
Az is kiderül az írásból hogy sokan azt gondolják, hogy a Bocuse d’Or a valóságtól teljesen elrugaszkodott főzőverseny, pedig a lenyűgöző fogások megalkotóiban legtöbbször ugyanúgy él a nagymamájuk vagy anyukájuk főztje, mint Michelin-csillagos mestereik tanítása.
Január 26-án újra Lyonban találkozik a világ gasztro-elitje, és a magyarok sem maradnak távol. Kelemen Roland és csapata a világdöntőben mérheti össze tudását a világ élvonalával.
Roland arra a kérdésre, hogy izgul-e azt felelte, attól fél, olyan lesz-e az alapanyag a versenyen, mint amivel gyakoroltak.
A mesterszakács arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban agyon sok könyvet tanulmányoztak a csapatával közösen, köztük a három Michelin-csillagos éttermek saját kiadványait, de a közösségi médiában is rengeteg éttermet, konyhát követek. Ezt próbálják összeegyeztetni a versenykiírással, ami mindig nagyon szigorúan megköti, milyen ételekkel kell előállni.
Az is kiderült, hogy a táltémához őzgerincet kell készíteniük, amelyet egy darabban, csontosan kell felhelyezni a tálra, és kötelező felhasználni hozzá a két szüzet is. Őzlapockából egy pitét is kell prezentálni, és fel kell használni egy egész libamájat. Kötelező egy olyan gyümölcsös köretet is elkészíteni, amely az adott ország konyhájára jellemző. És kell egy side dish-t is prezentálni, amelyben teát kell használni, és kötelezően töltött tészta kíséretében tálalni. A tányértémában egy zelleres, halas, homáros minitállal kell lenyűgözni a zsűrit.
Ezen túl pedig a különleges magyar gyümölcsök szépségeit kívánják megmutatni, amelyekből itthon leggyakrabban pálinkát készítenek. Ilyen a vilmoskörte, a cigánymeggy és a besztercei szilva. Magyarországon szinte mindenkinek vannak nosztalgikus emlékei ezekkel a gyümölcsökkel, ezeket próbálják majd meg egy különleges köretben megeleveníteni.