A migránshelyzet miatt változnak a turisztikai irányok

Úgy tűnik, az idei utazási trendet teljesen átalakíthatja a politikai helyzet, ugyanis vannak olyan országok, amelyek szinte teljesen lekerülnek a turisták térképéről. Jeszenszki Istvánné turisztikai szakértő szerint a görög turizmust a migránshelyzet, míg az arab országokat a robbantások sújtják. Míg Tunéziát korábban a legnépszerűbb külföldi utazási célpontok között tartották számon, a merénylet óta egyre többen pártolnak el tőle. Igaz ez egyébként összességében is a keleti országokra.

EGYRE NÉPSZERŰBB SPANYOLORSZÁG

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar turisták az egyéni utazásokat részesítik előnyben. Kivéve azok, akik nem beszélik a nyelvet, ők a csoportos utakat választják. A legnépszerűbb üdülőhelyek közt szerepel idén Olaszország és Horvátország, de egyre inkább feljövőben van a bolgár turizmus is. A szakértő szerint erősödik az érdeklődés a spanyolországi üdülőhelyek iránt. Van olyan utazásszervező a piacon, aki a mallorcai helyeit többnyire már el is adta a teljes szezonra. Kedvelt úti cél a biztonságosnak vélt Portugália, de a hideg tenger miatt azt leginkább a körutazásos turisták választják.

NYARALÁS ŐSSZEL

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján egyre kevesebb a last minute utazás. A turisztikai piac átrendeződött, az utazási irodák már az előfoglalási akcióban kínálnak komolyabb kedvezményeket, annak ellenére, hogy korábban szinte észre sem vették az utasok ezeket, mindenki a last minute árakat böngészte. Az előfoglalás egyébként elsősorban azoknak éri meg, akik pontosan tudják, hová és mikor szeretnének utazni.
– A válság éveiben csökkenő kereslet nagyon sok last minute utazást eredményezett. Ehhez kicsit hozzászoktunk és hajlamosak vagyunk már májusban last minute ajánlatokat keresni a teljes szezonra. Előbb megváltozott a kereslet, a válság utáni évek tudatos tervezése nyomán pedig megváltozott a kínálat. Csökkent a charter járatok mennyisége, ezzel az eladható helyek száma. Az első két évben nagyon sokan lemaradtak az utazásról, mert számítottak az utolsó pillanatos foglalás lehetőségére. Egy-két kudarc után az ügyesebbek és a tudatosan tervezők elkezdtek előre gondolkodni. Egyre nagyobb jelentősége lett újra az elfeledett előfoglalási kedvezményeknek.
Mára már a június gyenge hónap a turizmus szempontjából és mondhatni, egy hónappal kicsúszott a dömping. Szeptember pedig egyre inkább feljövőben van. Az iskolakezdés miatt ekkor leginkább a gyerek nélküli családok és a nyugdíjasok utaznak.

FÖLDÖN, LEVEGŐBEN ÉS VÍZEN IS...

Nemcsak az egyéni, autós vagy repülős, netán a csoportos buszos utak a népszerűek, hanem sokan szállnak vízre is.
– Egyre inkább feljövőben vannak a hajós utak. A kínálat pedig nagyon széles. Mivel ezek a hajók megfelelnek egy luxushotelnek is és fényűzőek, sokan azt gondolják, ezzel arányosan drágábbak is, pedig nem minden esetben van így. Ezek előnye, hogy az utazás során mindennap egy új országot lehet megismerni és aki nem akar kirándulni, az a fedélzeten is pihenhet, hiszen számtalan szórakozási lehetőség adott – magyarázta a szakértő.
Útvonaltól függően egy-két napot a tengeren is tölt a hajó. Ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy élvezzük a hajó szórakoztató létesítményeinek gazdag kínálatát: varieté és show-műsorok a többezer fős színházteremben, salsaoktatás a táncklubban, múlathatjuk az időt a toszkán borozó bárpultjai mellett. A kaszinó és a minden korosztály számára kialakított diszkók hajnalig tartanak nyitva. Találunk a hajón sportlétesítményeket, 4D-s mozit és akár Forma–1 szimulátort is. A szórakozási lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.

VEZETÉS HELYETT TRANSZFERREL

A repülővel történő utazás során nagy könnyebbséget jelent a reptéri transzfer szolgáltatás megjelenése, ami még mindig sokak előtt nem ismert. A nonstop közlekedő transzfer autók a lakcímen veszik fel az utasokat, gyakorlott, rutinos sofőrökkel, és bármilyen időjárási körülmények között kényelmesen juttatják el őket a repülőtérre.

Szerző: Bruszel Dóra