A mormota és az árnyéka – London és New York után Nyíregyházán a világhírű musical
Fotó: Móricz Zsigmond Színház / Juhász Éva

Magyarországi ősbemutatóra készülnek a Móricz Zsigmond Színházban – írtuk november elején, az olvasópróba után. Nos, elkészült a a társulat a hétvégi bemutatóra, így láthatja a nyíregyházi közönség is az azonos című amerikai film musical változatát, London és a Broadway után. A több nemzetközi elismerést, Tony-  és Kritikusok-díját elnyert musical rendezője Horváth Illés. A bemutató szombaton lesz a nagyszínpadon. 

Ki ne ismerné a '90-es években vetített amerikai filmet, Phil Connors meteorológus és a gyartásvezető Rita Hanson szerelmét, melynek háttere helyi szokás szerint a Mormota-nap. Az Ez itt a szép idő tudósítója többször is felébred február másodikára, amikor kiderülhet, hogy meddig tart még a tél.

„Az én életemnek és pályafutásomnak mindenképpen az eddigi legnagyobb szabású produkciója az Idétlen időkig. Szám szerint, ha csak a színlapot nézem, csak ott 55 név szerepel, akik alkotói ennek az előadásnak. Ha beleszámolom a háttérszemélyzetet, a műszakot, az összes kollégát, aki dolgozik a produkción, az szerintem meghaladja a 80 főt. Tehát mondhatjuk, az egész ház rettentő nagy erőbedobással dolgozik, és kell is hozzá ennyi ember, ennyi szaktudás, ennyi tehetség, ennyi odaadás, mert nagyon nehéz a mű,  nagyszabású, látványos, hangzatos, nagy szakértelmet igényel, és mindenkitől nagy erőfeszítést. Én azt gondolom, hogy mindenképpen megéri, a Móricz Zsigmond Színház történetének nagy pillanata lesz ez a bemutató.” - fogalmazott a rendező, Horváth Illés.

Két nappal a bemutató előtt nyilatkozott a magyarországi ősbemutatóról, a nagyszabású szuperprodukcióról a rendező. Folyamatosan nyomon követi a külföldi jogtulajdonos a próbákat. Nagy dolog, hogy egyáltalán sikerült elhozni Magyarországra a musicalt, mely Gulácsi Tamás korszakos alakítása. 

Fotó: Móricz Zsigmond Színház / Juhász Éva

„Phil Connors, a karakter, akit én alakítok, egy igazi jellemfejlődésen megy keresztül. Azt gondolom, azok az értékek, azok az érzések, szenvedélyek, vagy azok a mélységek mindenkiben benne vannak, de most neki kötelező előhozni magából. Nincs az, hogy mismásol, nincs az, hogy elmenekül a helyzetek elől, hanem igenis a helyzet rákényszeríti arra, hogy mindenképppen muszáj szembenézni önmagával. Meglesz ennek az eredménye. Fájdalmas nyilván önmagunkba nézni, de megéri, én azt mondom.”- vallott szerepéről Gulácsi Tamás.

Modern, mai előadás ez, farmerben és pulóverben, mindenki számára könnyen fogyasztható történet, tele vagány szövegekkel – mondja a Ritát alakító színész, aki egy határozott és nagyon biztos személyiséget formál meg.

„Egy ponton dal formájában elmondom a történet során, hogy milyen csalódások értek férfiak terén az életben. Ezért érdekes, hogy épp Phil Connors lesz az, akivel összesodorja az élet. Phil amilyen utat bejár, amilyen karakterfejlődésen megy keresztül, a vége csak az lesz – a film alapján is -, hogy egy csodálatos ember válik belőle.” - beszélt szerepéről Urbán-Szabó Fanni.

Az előadás valamennyi estéjén 13 zenész ül a színpadon, hogy aláfesse, színesítse a történetet, felismerhetővé tegye a figurákat.

„Én inkább egy modern jazz muzsikának mondanám, de mivel ez egy történet aláfestő zene, ahol, ha kell cirkuszi muzsikát kell játszani, máskor lágy melódiát, úgyhogy nem tudnám egy műfajhoz igazítani. Azt kell mondjam, ez az Idétlen időkig zenéje, és mindig az adott szituációhoz igazodik.” - beszélt a musical zenéjéről a zenei vezető, Tamás Attila.

A bemutató szombat este lesz. A színpadon Gulácsi Tamás és Urbán-Szabó Fanni mellett többek között Dézsi Darinka, Nyomtató Enikő, Rák Zoltán, Gulyás Attila és Tóth Zolka. A koreográfus Barta Viktória. A rendező Horváth Illés.