A Napsugár fiúk – A pénteki bemutató után még öt előadás lesz a Szabadtéri Színpadon

46 év színészet után búcsúzik a színpadtól Puskás Tivadar. Jutalomjátéka A Napsugár fiúk, melyben partnere kedves színésztársa, Horváth László Attila. A Neil Simon vígjáték nyíregyházi bemutatójának különlegessége, hogy családi est lesz, hiszen szerepel a darabban fia, Puskás Péter és az ő párja, Dallos Bogi. A pénteki bemutató után még öt előadás lesz a Szabadtéri Színpadon.

Színházbarátok számára is káosznak tűnhet, ami egy próba előtt és körül látható a színpadon, a kelléktárban, raktárban és a függöny mögött.

Pedig koncentrált munka folyik rendezői instrukcióval és rendezői instrukció nélkül.

Mi az, amit még nem kérdeztem és még nem mondott el A Napsugár fiúkról, a búcsúról, a barátságról, a színészlét rejtelmeiről a két színész. Willie és Alfréd. Puskás Tivadar és Horváth László Attila. A tavaly, mikulás estére tervezett bemutató próbái néhány alkalom után megszűntek, most tavasszal, a járványhelyzet enyhülése után kezdtek újra próbálni – két szereposztással, és állnak ismét színpadra csütörtökön, majd még öt estén át. A kőszínházi folytatás egyelőre talány.

„Én Willie Clark vagyok, az a színész, akit a barátja egyszer csak otthagyott 11 évvel ezelőtt, így aztán az a páros játék megszűnt. Willie Clarknak megszűnt a színházi élete is ezzel. Nyugdíjba ment, de nagyon vágyik arra, hogy végre dolgozhasson, lehessen valahol szereplője egy darabnak, egy reklámnak, egy filmnek. Ez nem jön. Ez minden színész sorsa egyébként, egy idő után ezek a helyzetek elfogynak” – fogalmazott Puskás Tivadar.

„Én vagyok a fekete bárány, Alfréd Louis, aki annak idején otthagyta a deszkán, mert besokallt. Az életével, a színházzal... és most van egy lehetőségünk, hogy újra játsszunk, de ami a háttérben mozog... – én is tudom, hogy sáros vagyok és egyszer csak elégtételt fog venni, mert nem egy könnyű ember, és ebbe csöppen bele majd a néző, hogy mi lesz itt” – mondta Horváth László Attila Jászai-díjas színész.

Mesélt a két színész az együtt töltött esztendőkről, emlékeztek a közös előadásokra. A Furcsa pár, az Őrült nők ketrece vagy a Miniszter félrelép és a többi. – Belül ám kicsit sírok, mert kifogástalan partneri kapcsolatban voltunk Lackóval – mondja a búcsúzó –, mindig is adtunk egymás véleményére, bátran mondtunk és kértünk egymástól bármit.

„Okos tanulság ebből az előadásból, hogy ez egy szép előadás. Egy párosnak, de főképpen Willie-nek, amikor egy színész 40–50 évet lehúz a pályán, és egyszer csak vége lesz. Mert már nem megy úgy, mert megváltoztak az idők – hiába néz a tükörbe, és látja a ráncait, meg a fehér haját –, de belül a lelke fiatal. Ugye, én abbahagyom. Nekem ez egy döntés. Nem nagyon szokták ilyen korban abbahagyni még, de én olyan sokat voltam távol a családomtól, hogy borzasztó hiányérzetem van, és meg kell mondjam, hogy nehézségeket okozott már a színpad, a tanulás, az idő, amit elveszek a családomtól, és ezt nem bepótolni akarom, de legalább élvezni annak a gyümölcsét, hogy végre szabad vagyok, független vagyok, és csak a feleségemnek, a kutyámnak, meg a gyerekeknek élhetek” – mesélt a darab kapcsán Horváth László Attila és Puskás Tivadar.

26 színészi év után érkezett Nyíregyházára Pusi, aki hamar a közönség kedvence lett. A darabban egy kis meglepetést kap vagy ad. Annyira titok, hogy pontosan a szerkesztő sem fogalmazhat, részletek majd a Szabadtérin.