A nemzet határokon is átívelő összetartozását ünnepeljük június 4-én

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat tisztelettel hív minden kedves érdeklődőt június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartandó ünnepi megemlékezésre.

Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés.

 Az erről szóló Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot Kövér László (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) kezdeményezte.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította:

„a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án aláírta a törvényt,[6] és az 2010. június 4-én, napra pontosan a 90. évfordulón, hatályba is lépett.

 

Időpont: 2024. június 4. (kedd) 11:00 óra
Helyszín: Nyíregyháza, Hősök tere, Nemzeti Összetartozás Emlékmű