A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeztek
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából emlékeztek a 97 évvel ezelőtt történtekre a Hősök terén. 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban azt a szerződést, amely Magyarország – mint akkor kikiáltott háborús bűnös – területét 282 ezer négyzetkilométerről 93 négyzetkilométerre csökkentették, így az új határ túloldalára rekesztve több, mint 10 millió magyart.

1920. június 4.

A záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnázium és a Dr. Béres József Kollégium diákjai ünnepi műsorukban felelevenítették azt a nemzeti tragédiát, amely 1920. június 4-én érte Magyarországot. Budapesti idő szerint ezen a napon 16 óra 32 perckor írta alá a magyar küldöttség azt a történelmi okiratot, amely a Magyar Királyság új határait állapította meg. Az első világháborút lezáró szerződésben a győztesek kijelentették, hogy Magyarország, mint vesztes ország köteles a győzteseknek okozott károkért felelni. A szerződés értelmében elcsatolták az ország területének több, mint kétharmadát, a 18 milliós népességből pedig alig maradtak 9 millióan az új határ vonalán belül. A magyar hadsereg létszámát 35 ezer főben határozták meg, és megtiltották a légierő és a nehézfegyverek tartását. A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

 

Az összetartozás fontossága

 

További képekért kattintson a fotóra!

Petneházy Attila, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője elmondta, ez régi adósságunk a határon túl élő testvéreinkkel szemben is. Személyes élményét is hozzátette, mint a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottság tagja. Kifejtette, nála a Nemzeti Összetartozás kérdése nem egy napra korlátozódik, hanem egész éves tevékenység. Az országgyűlési képviselő elmondta, a bizottság most jött haza Csángóföldről és ott testközelből is átérezhették az összetartozás fontosságát.

A Nemzeti Összetartozás Napjáról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen emlékezett meg.

 

„Élő kötelék, amit nem leshet elszakítani”

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgáremsetere ünnepi beszédében azt mondta, Magyarország 20. századi tragédiája mélyen beleivódott az emberek lelkébe. Hozzátette, kimondatlanul is magában hordozza mindenki ezt a traumát. A polgármester kifejtette, ezen a napon minden esztendőben k kell mondani azt, amit a szívünk rejt. Kimondani és újra megerősíteni, hangosan kiáltani, hogy határon túli testvérek is meghallják, a megcsonkított országhatárok sem választhatnak el soha bennünket. Dr. Kovács Ferenc folytatta, a Nemzeti Összetartozás olyan élő kötelék, amit soha semmi nem szakíthat el. Köszönhetően a magyarság, és a Kormány józanságának. Ezt bizonyítja a kettős állampolgárságról alkotott törvény és a honosítási eljárások nagy száma is.

Az ünnepi műsort és a beszédeket követően az emlékezők megkoszorúzták a Megyeháza falán elhelyezett Trianoni emléktáblát.

ME.
Fotó: Szarka Lajos