A neurológus válaszolt – Így kezdődött meg az Idősek Akadémiája legújabb előadás-sorozata

Megkezdődött az Idősek Akadémiája őszi előadás-sorozata. A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ egy neurológus szakembert hívott, hogy a demenciáról és olyan betegségekről tartson előadást, amely hatással bír az agyműködésre. Az őszi hónapokban az érdeklődők összesen öt előadást hallgathatnak meg egészségügyi témakörben.  

Szélütés, infarktus, demencia – rettegett megbetegedésekről tartott előadást dr. Filep Márk, a Jósa András kórház szakorvosa. Átfogó, részletes képet adott arról, milyen betegséggel néznek szembe a szépkorúak, hogyan lehet ezeket megelőzni, kezelni, mit lehet tenni, ha már egy-egy kórkép kialakult. Az orvos közérthetően, de nagy szakértelemmel beszélt arról, hogyan alakul ki az infarktus, vagy a rettegett stroke, azaz a szélütés, és milyen fajtái vannak. Ezen túl pedig, őszintén beszélt az időskori demenciáról és arról, mit tehet az orvos, és mit tehetnek a demenciával küzdők hozzátartozói.     

- Demenciák folyamata legtöbbször nem visszafordítható, hogyha valóban egy primer demenciáról beszélünk, ilyenkor nyilván különböző gyógyszerekkel az orvos is igyekszik lassítani a folyamatot, vagy szinten tartani. Nyilván a családnak a feladata a támogató közeg létrehozása. Ott kell lenni a beteggel, segíteni kell a beteget és valóban megteremteni azt a kis környezetet, ahol ő minél tovább el tudja látni a mindennapi teendőit

fogalmazott dr. Filep Márk neurológus szakorvos (SZSZBVK – Nyíregyházi Jósa András Tagkórház, Neurológiai osztály).

A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ évek óta megrendezi az Idősek Akadémiáját. A hagyományokhoz híven, tavasszal és ősszel öt-öt alkalommal hívnak előadókat. Korábban kulturális, tudományos és vallási előadásokat szerveztek, azonban a visszajelzések alapján az időseket az egészségügyi témák érdeklik a legjobban.  

- Megváltozott az érdeklődők igénye, mert nekünk fontos, hogy ők mit jeleznek vissza, és az idősebbek egyre inkább az egészség-betegség témakörben prevencióra, életmódbeli tanácsadásokra tartanak nagyobb igényt az előadások során. Éppen ezért egészségügyi szakembereket hívunk meg előadónak. Mindenki hozza a saját szakterületéről a témákat és az előadást követően lehetőséget biztosítanak arra, hogy a jelenlévők közül személyre szabottan kérdéseket tegyenek fel. Maga a haszna, hogy azon túl, hogy rengeteg információt kap az érdeklődő az adott témával kapcsolatban, a tudását bővítheti, olyan tanácsokat kapnak, amit mindig érdemes frissíteni. Én úgy vélem, hogy kis konzultációra van lehetőség

mondta Nagyné Hermányos Zsuzsa igazgató, Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ előadásait az intézmény alapítványa támogatja és összefogtak a kórház egészségfejlesztési irodájával, hogy a megfelelő szakemberek tartsanak informatív előadásokat az érdeklődőknek. A következő hetekben többek között olyan tájékoztatók lesznek, mint az időjárás hatása az emberi szervezetre, a mozgás szerepe a testi-lelki egészségre, vagy éppen arra a kérdésre is választ lehet majd kapni, hogy egy komolyabb egészségügyi probléma esetén a sürgősségi osztályra, vagy az ügyeletre menjünk.

 

Kapcsolódó galéria

Idősek Akadémiája 20240919