A Nőegylet a nők egészségéért

 A Nyíregyházi Leány- és Nõegylet Egyesület 2013-ban alakult, céljai között szerepel a lakosság egészségének, kulturális és szellemi értékeinek megõrzése, a társadalom számára hasznos érték- és közösségteremtõ tevékenység végzése, mely kiemelten irányul a határon túl élõ magyarokkal való  együttmûködésre, valamint a magyar közösségek segítésére, támogatására. Az egyesület kiemelt figyelmet fordít a nõk egészségének a megõrzésére, ezért is tartotta szívügyének a programhoz való csatlakozást, amit az Európai Méhnyakrák Társaság ajánlására tartottak múlt héten.

A GYÓGYULÁSBA VETETT HITÉRT

Az Emberi Erõforrás Támogatáskezelõ Nemzeti Együttmûködési Alap támogatásával nyílt lehetõségük a szakmai program megvalósítására. A konferenciára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskoláról érkeztek hallgatók, akik az Egészségügyi Kar kihelyezett ápoló BSc képzésében vesznek részt. Kísérõprogramként a délelõtti klubfoglalkozáson a fiatalok a HPV elleni védelem szimbólumává vált mályvaszínû gyöngyökbõl karkötõket fûztek, kitûzõket horgoltak (a magyarországi fõszervezõ a Mályvavirág Alapítvány volt), amiket átadtak a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nõgyógyászati Osztálynak. A gyöngy karkötõket a nõgyógyászati osztályon fekvõ betegeknek szánták, annak érdekében, hogy érezzék a támogatásukat, és ne veszítsék el a gyógyulásba vetett hitüket. Ehhez szívbõl jövõ személyes üzeneteket is küldtek. A horgolt mályvavirág kitûzõket pedig a nõgyógyászati osztály nõi dolgozóinak adták át, hogy ezzel is kifejezhessék a méhnyakrák elleni küzdelemben betöltött szerepükkel kapcsolatos elhivatottságukat. A készítésben nagy szerepet játszott a Nyugodt Élet és Dialóg Nyugdíjas Egyesület tagsága.

FELHÍVNÁK A FIGYELMET

Az egyesület 2017-ben Nyíregyházán elsõként csatlakozott kampányhoz, szakmai együttmûködésben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védõnõi Módszertani és Népegészségtani Tanszékének munkatársaival.

Kérdésünkre dr. Rákóczi Ildikó, az egyesület elnöke kiemelte:

– Szeretnénk, ha a most másodjára sikeresen megrendezett programunk hagyománnyá válna, ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy méltó módon felhívjuk a figyelmet a megelõzésre, a rendszeres szûrésen való részvételre és a védõoltás beadásának a lehetõségére.

(Szerző: Tarczy Gyula)