A növénycsodák mellett egy rejtély is várja a látogatókat
A Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus kert hónapról hónapra tartogat valami különlegességet a botanika szerelmeseinek, de azoknak is kitűnő választás, akik egy órácskára ki szeretnének szakadni a mindennapok monotonitásából.

Két hét szünet után, augusztus 25-től ismét látogatható a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kert. A szabolcsi megyeszékhely legszebb parkjában most egy a konyhaasztalról ismerős növénnyel is találkozhatnak, igaz, kicsit más formában. – Látogatóink már megszokhatták, hogy mind a parkban, mind az üvegházakban egzotikus növényekkel találkozhatnak, most azonban egy ismerősebb különlegességet tekinthetnek meg nálunk. Elkezdett beérni színpompás paprika gyűjteményünk, mely az első fagyokig megtekinthető. A világos sárgától a feketéig, változatos alakú termések láthatóak – árulta el a botanikus kert dolgozója, Ónodi Henrik.

 

Ön látott már fekete paprikát? (Fotó: Kohut Árpád)

 

De nem csak fekete paprikákkal, egyéb különlegességekkel is találkozhatunk a Nyíregyházi Egyetemhez tartozó parkban. – A bejáratnál a meleg nyári időjárás hatására elkezdett beérni a citrom, és a gránátalmák is szépen pirulnak, alattuk impozáns őszi kikericsek nyílnak, melyek leveleiket tavasszal hozzák, és noha sokan nem sejtik, mérgező növények. Ilyenkor aktuális az őszirózsa virágzása is, az üvegház bejáratánál találkozhatunk velük.

 

Az őszi kikericsek Arany Jánost is megihlették, a költő nagy valószínűséggel erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát, az Őszikéket (Fotó: Kohut Árpád)

 

A kertünkben szintén megtalálható homoktövis egyre népszerűbb számos kedvezőélettani hatása miatt, sárga bogyói savanykásak, a birs ízére emlékeztetnek, C-vitamin tartalmuk pedig igen magas. Akárcsak a csipkebogyónak, mely szárítva jól tartósítható, ízletes gyógytea alapanyagként tartják számon. Jelenleg a tiszafa is pompázik, ám minden része mérgező a piros magköpenyen kívül, melyet a madarak előszeretettel csipegetnek, ezzel segítve a mérgező magok terjedését – mondta Ónodi Henrik.

 

Immunrendszerünk segítője, a csipkebogyó (Fotó: Kohut Árpád)

 

Akik elég körültekintően teszik meg sétájukat a kerti tó körül, egy igazán különleges, futurisztikus formavilággal megáldott növénycsodát vélhetnek felfedezni a bokrok között. A park gondozójától megtudtuk, feltehetően sárga gévagomba lehet a különös jelenség, mely egyedi fodrozódásain túl, aromás illatot is áraszt.

 

Több látogatónak is feltűnt már a különös gombafaj (Fotó: Kohut Árpád)

 

Érdemes ellátogatni a kora őszi időszakban a parkba, mely idén ráadásul jubilál is. Szeptember 8-án ünnepi megemlékezésre, koszorúzásra kerül majd sor, a park fennállásának 45. évfordulójának alkalmából.

Farkas Fanni
(Fotók: Kohut Árpád)