A Nyíregyházi Tankerületi Központ 84 facsemetét adományozott a nyíregyházi iskoláknak

A koronavírus járvány miatt a nyolcadikos ballagás a hagyományos formában nem szervezhető meg, ezért a Nyíregyházi Tankerületi Központ 84 facsemetét adományozott a fenntartásában működő iskoláknak. Ilyen módon a hársfák a „különleges” időszak mementói maradnak.

Divatos kifejezés napjainkban a „klímaváltozás” és az „öko-lét”. Több fórumon, többféle megközelítésből zúdul ránk e témával foglalkozó információhalmaz. Ezt halljuk a televízióból, a rádióból, ezzel kapcsolatos posztokat osztanak meg aktivisták a közösségi oldalakon. Van, aki tudományos tényekkel érvel, más az érzelmeinkre pórbál hatni. Idén rendhagyó módon búcsúznak a nyíregyházi végzős osztályok. A világjárvány miatt a hagyományos, megszokott ballagási ünnepség nem szervezhető az általános iskolákban, ezért a fenntartó Nyíregyházi Tankerületi Központ hársfákat ajándékoz minden ballagó osztálynak. A fa, mint a természet jelképe felhívja a figyelmet a természettel való harmonikus együttélés jelentőségére, és emléket állít azoknak az osztályoknak, akik a kialakult helyzet miatt nem tudtak hagyományos módon búcsút venni általános iskolájuktól. A fa egy korszak lezárását is jelenti: elmúltak a gyerekkor évei, vége az általános iskolának. A fa az élet teljességére is utal: vigye a sorsa bármerre az életben a ballagó diákot, gyökere ebben a földben marad, és erre minden helyzetben számíthat.

A fa törzse jelképezi azt a tudást, stabilitást, egyenességet, amelyet értékként az iskolától kapott. A fa lombkoronája pedig a diák elágazó sorsát jelképezi. Ágazhat bármerre, de a törzs és a gyökerek megmaradnak. Az elültetett fákkal az iskolák környezete is szebb lesz, és a gyerekek környezeti tudatossága is könnyebben fejleszthető. A 84 darab hársfát a Nyíregyházi Tankerületi Központ saját forrásból adományozta a ballagó nyolcadikosoknak és iskolájuknak.