A padlás – Olvasópróbákkal indult az idei színház évad

Elkezdődött egy újabb évad a Móricz Zsigmond Színházban Nyíregyházán, szeptember 2-án, olvasópróbákkal. Több darab próbái is beindultak, mint például A padlás családi musical, melynek rendezője Gémes Antos, aki a színészekkel együtt gőzerővel készül már az előadásra.

Fontos, hogy mindenki jól érezze magát

Olvasópróbákkal indították útjára az idei év színház szezonját a Móricz Zsigmond Színházban, ahol a Játszd újra, Sam! és A padlás musical szereplői már el is kezdték a készülődést az októberi bemutatóra. Gémes Antos, A padlás rendezője elmondta, a színészek kiválogatásában egyeztek a vélemények a színház vezetésével, így jó csapat állhatott össze, olyan művészek játszanak a darabban, akik tökéletesen tudnak azonosulni szerepeikkel, ráadásul esetükben az énektudás sem volt utolsó szempont. A rendező hozzátette: egy családi musical esetében sok mindenre kell figyelni.

Szerintem egy jó családi musicalnél nagyon fontos, hogy a szülők legalább olyan jól érezzék magukat, mint a gyerekek. Arra kell az alkotóknak ilyenkor figyelni, hogy a darab minden korosztálynak szóljon, ahol a gyerekek is ugyanúgy jól érzik magukat, mint a szülők. Azt hiszem, A padlásnál kevés jobb anyag van erre – emelte ki a rendező.

Többlépcsős előkészületek és próbák

A próbafolyamatokat mindig megelőzi egy előkészítési időszak is, ahol a rendező egyeztet a tervezőkkel, technikusokkal, majd megszületik egy díszlet, ezt a színészekkel a próbákon bejárják és betanulják annak használatát. Egy musical esetében nemcsak olvasó-, hanem énekpróba is van, melyen a rendezőnek szintén instruálni kell a művészeket. Mint megtudtuk: a megszokott az, ha már felkészülten érkeznek a dalokkal a művészek az olvasópróbára.

Általában az a jó sorrend, amikor egy olvasópróbára már úgy érkeznek a színészek, hogy a dalokkal nagyjából képben vannak. Az az optimális, amikor a koreográfia is javarészt a saját lábán áll. Nálunk ez most nem teljesen így van, amivel nincs baj, hiszen eddig a színház szünetet tartott és a VIDOR Fesztivál is épp, hogy véget ért, így most kezdjük el a közös munkát. A kollégákkal pedig megbeszéltük, ki hogyan dolgozik – egészítette ki gondolatait Gémes Antos.

Megfelelni az elődöknek

A rendező úgy látja, kevés olyan jó dal van hazánkban, mint a musicalben is hallgató Presser dalok. Antos ezeket részben kihívásnak gondolja, hiszen nagy elődöknek kell megfelelni, így mindennek tökéletesnek kell lennie a készülődés során. Azonban elárulta: ilyen jó dalokkal nehéz elrontani a darabot és hiszi, hogy sikert fognak aratni. A padlás október 19-én 19 órától lesz majd látható a színház Nagyszínpadán.